Frekvence 1 radí: Jak zachránit vyražený zub!

12. března 2016·Životní styl·Redakce

U dětí nejsou vyražené a uražené zuby ničím neobvyklým. U dospělých už je vídáme méně často, i přesto se ale taková nehoda může stát každému z nás. Poradíme vám, jak můžete vyražený nebo uražený zub zachránit.

Mléčné zuby

Samostatnou kapitolou jsou dětské mléčné zuby. Když si dítě takový zub vyrazí, není to většinou tak vážná věc. Takové zoubky nemají hluboké kořeny a dřív nebo později na jejich místě vyrostou trvalé zuby.

Vyražený stálý zub

Pokud si vyrazíte zub trvalého chrupu, k zubnímu lékaři dorazte co nejdřív. Zuby mají napovrchu buňky, které spojují zub s dásní. Tyto buňky mají naštěstí dlouhou životaschopnost. vyražený zub tak může vydržet i dvanáct hodin, ideální ale je přijet za zubařem i se zubem do čtyř hodin po vyražení. Pak jde většinou zub velmi dobře nasadit zpátky a sroste bez následků.

Při převozu zubu je nejdůležitější, aby nevyschnul. Nejlepší je tedy hodit zub do mléka nebo vlhkého kapesníku. 

Uražený zub

Tady záleží na tom, jak moc se zub urazil. Pokud máte uražený kousek, vemte ho s sebou k zubaři. V  tomto případě ale nemusíte spěchat tak, jako v případě vyraženého zubu. Pokud se otevře zubní nerv, pak je potřeba zubaře vyhledat co nejdříve. Pokud máte zuby v celkově dobrém stavu, většinou lze zub zachránit aniž by byla potřeba ošetřit kořenový kanálek.

Zagorová: Chtěli mě do reklamy na zuby!

VIDEO: Není jedno, čím si čistíte zuby. Máte správný kartáček?

TIP FREKVENCE 1: Krásné zuby po celý život! Aneb 7 tipů pro hezký úsměv

Životní styl - další články

Doporučujeme