Frekvence 1 radí: Zkuste blahodárný podběl

21. května 2016·Životní styl·Redakce

Žlutá kytička, shora zelené a zespod bílé listy - to vše s léčivými účinky - takový je podběl, který právě v těchto dnech sbíráme. Od března do dubna se sbírají květy. Jakmile podběl odkvete, můžete sbírat lístky, které mají také blahodárné účinky. 

Podběl je plný zdraví prospěšných látek. Obsahuje hořčiny, třísloviny, vitamin C a minerální soli. Pokud si z něj uděláte čaj, pak se připravte na trochu hořkou chuť.

Užití

Podběl zázračně pomáhá při spoustě zdravotních problémů. Na nálev můžeme použít jak květy, tak i listy. Ideální je poměr 1:1. Pokud máte zánět v dutině ústní nebo v krku, pak zkuste nálev z podbělu kloktat.

Nejčastěji ho využíváme při léčbě nachlazení, kdy působí jako prostředek k uvolňování hlenů, usnadňuje odkašlávání a člověk se po jeho konzumaci pořádně zapotí. Nálev z podbělu také působí močopudně, má protizánětlivé účinky, léčí astma a snižuje horečku.

Podběl je také skvělý ve formě obkladů. Pomáhá při zánětu žil, zabírá i na vředy, ekzémy a na špatně se hojící rány. Pomůže vám i v případě, že jste utrpěli spáleninu, máte oteklé klouby nebo trpíte zánětem žil.

Příprava

Na nálev použijte lžičku sušených řezaných listů a lžičku květů, případně 2 lžičky listů na ¼ l vody. Podběl nechte přejít varem, 15 minut nechte stát a přeceďte. Při potížích pijte 1-2 teplé šálky denně.

Podběl na obklady připravíme tak, že čerstvé listy očistíme, natlučeme a přikládáme ve dvou vrstvách na postižené místo. To pak obalíme flanelem a obinadlem.

A jeden tip na závěr: Čerstvé listy můžete díky vysokému obsahu vitamínu C přidávat do salátů.

Životní styl - další články

Doporučujeme