Frekvence 1 varuje: Pozor na podzimní alergie!

6. září 2015·Životní styl·Redakce

V posledních desetiletích jsou alergie čím dál častějším problémem u dětí i dospělých. Alergici nejvíc bojují na jaře, ale pozor, v těchto dnech přicházejí na řadu i podzimní alergie!

Alergií je velká spousta a alespoň jedním druhem trpí 40% populace. Statistiky poukazují i na to, že pokud člověk trpí jedním druhem alergie, snadno je náchylný k tomu, aby se u něj projevila i další forma. Pokud patříte mezi alergiky, na podzim byste se měli snažit těmto alergenům:

Roztoči

Ti jsou prakticky všude. Živí se především šupinkami lidské kůže, bakteriemi a plísněmi. Jejich výskyt můžete ale omezit alespoň v domácnosti. Pravidelně perte a vyklepávejte lůžkoviny; místo koberců si pořiďte dřevěnou nebo plovoucí podlahu. Alergie na roztoče se nejčastěji projevuje vyrážkou, podrážděním sliznice nebo alergickou rýmou.

Plísně

Ty jsou nejčastěji tam, kde je vlhko. Udržují se například v rozích koupelen nebo v okolí kuchyňského dřezu. Plísně ale můžete najít v prachu, který vám během vlhkého podzimu nalétá do bytu. Alergie na plísně se projevují především rýmou, záněty očních spojivek, ekzémy, bolestmi hlavy a chronickým kašlem. Ve vážnějších případech mohou vyvolat i astma.

Alergeny zvířat

Jejich působení můžete v tomto případě ovlivnit velmi jednoduše – stačí, když si nebudete pořizovat chlupatého domácího mazlíčka a budete se vyhýbat situacím, kdy byste měli být se zvířetem zavřeni v malém prostoru.

Nejčastější alergie vznikají na kočičí a psí alergeny. Ty překvapivě nezpůsobuje zvířecí srst, ale alergeny ze zvířecích slin, moči, potu a lupů, které se v ní usazují. Pokud už mazlíčka máte a nedokážete se s ním rozloučit, pak si pořiďte některý z přípravků, které se nanášejí přímo na srst zvířete a eliminují tak zvířecí alergeny. Pokud máte zvíře i alergické projevy, také častěji vytírejte a navlhko utírejte prach.

Pyl

Ten je čtvrtým a zároveň nejčastějším podzimním alergenem. V tomto případě jde především o pyl z plevelů, který vás může dráždit venku i doma. Pylovou alergií trpí až 1/5 populace a projevuje se ucpaným nosem nebo vodnatou rýmou, slzením a svěděním očí. Pokud jste na pyl alergičtí, pořiďte si do oken speciální sítě a dbejte taky na pravidelný úklid domácnosti.

Životní styl - další články

Doporučujeme