GALERIE: Bikiny slaví 70 let vítězného tažení světem

16. července 2016·Životní styl·Redakce

Bikiny, nejslavnější z plavek, letos slaví 70. výročí svého vzniku. Nesmrtelnou slávu jim v 50. a 60. letech zajistily takové hvězdy, jako Marylin Monroe a Brigitte Bardot.

Francouzský inženýr Louis Réard hledal v roce 1946 přitažlivou koncepci pro svůj model plavek. Dal jim jméno bikiny podle atolu Bikini v Tichomoří, kde tehdy Američané prováděli zkoušky jaderných zbraní. Nazval je tak proto, že ženy, které je budou nosit, měly být podle něho jako atomové bomby. Réard chtěl vytvořit nejmenší plavky, jaké kdy existovaly. Byly to pouhé čtyři trojúhelníčky, z nichž se bikiny skládaly.

Jeannette Vermeerschová, manželka generálního tajemníka Francouzské komunistické strany, pohlížela na bikiny jako na projev buržoazní dekadence. Americký tisk označoval bikiny za vrchol vulgárnosti. V časopise Modern Girl z roku 1957 se lze dočíst, že je “téměř zbytečné ztrácet čas úvahami o bikinách, protože je prostě nepřijatelné, aby takovou věc nosila dobře vychovaná dívka”. Bikiny v roce 1964 odsoudil i Vatikán.

Novou nesmrtelnost si bikiny získaly díky Ursule Andressové, která se objevila v bikinách v prvním filmu s Jamesem Bondem Dr. No z roku 1962. Tehdy začal prodej bikin prudce stoupat. Zlatý věk bikin pak nastal po roce 1968, kdy se staly symbolem nového obrazu ženy a její sexuality. V 70. letech už nosily bikiny prakticky všechny dívky.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme