Hříšní Češi: překračujeme rychlost, netrápíme se ani nevěrou a úplatky!

24. července 2015·Životní styl·Redakce

Jak moc hřešíme? A jsou nějaké hříchy či prohřešky vnímány či přijímány dokonce pozitivně? Podle výzkumu STEM/MARK hřeší více než pětina Čechů pravidelně a dvě třetiny aspoň občas.

Výzkumníci agentury STEM/MARK se ptali na různé prohřešky a zjištění přinesla zajímavé výsledky. Téměř sedm z deseti respondentů si myslí, že odnést papíry z práce či překročit nejvyšší povolenou rychlost je „normální“. Polovina akceptuje předbíhání, jízdu na černo či otravování okolí hlasitou hudbou.

Zcela nepředstavitelné je naopak okradení starého člověka (téměř 90 %) či pro 2/3 osob alkohol za volantem. Za obě tyto věci bychom „seřvali i kamaráda“ – stejně jako za šikanu (60 %) či útěk bez placení (1/2). Špatně si stojí také sprejování.  

Nevěra – pro mladé nepřijatelná

Nevěrných by nikdy nebyla více než polovina dotázaných, ale jen pětina si myslí, že je nevěra společností odmítána. Více než polovina dotázaných starších 45 let si myslí, že být nevěrný “se prostě občas stát může”. Téměř 67 procent mladých do 30 let naopak tvrdí, že by nikdy nevěrní být nedokázali.

Třetina lidí přiznává, že občas někoho podplatí, zcela normální to nejvíce připadá Pražanům (6 procent), 87 procent lidí z Jihočeského kraje tvrdí, že by to nikdy neudělali. Lidé v Plzeňském kraji (23 %) nevidí nic špatného na tom, když hlasitou hudbou obtežují sousedy nebo kolemjdoucí. Pro 12 procent občanů v Královehradeckém kraji je frajeřina jezdit MHD načerno.

Více hřeší (nebo se více přiznávají) muži a Pražané, méně Moravačky. Méně také hřeší vysokoškoláci a vůbec nejméně obyvatelé Jihočeského kraje. Výzkum proběhl v červenci 2015 na výzkumném panelu STEM/MARK Dialog. Dotázáno bylo 541 respondentů.

Životní styl - další články

Doporučujeme