I kočky umí milovat své majitele. Jak poznáte, že ve vás má důvěru a má vás ráda?

29. prosince 2021·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Buď milujete kočky, nebo psy, to je zkrátka jasná věc. O kočkách se říká, že jsou svéhlavé, kdežto u psů hned poznáte, že vás zbožňují. I na kočkách se dá ale vypozorovat, zda vás mají rády nebo vás jen trpí. Jak? Na to odpovídá web ireceptar.

Kočky jsou sice občas odtažitější, než jiní domácí mazlíčkové, ale to neznamená, že vás nemilují. Jen svou lásku a náklonost dávají najevo trochu jinak, méně nápadně a okatě. Pro nás lidi je tak složitější pochopit jejich řeč těla, ale z jejich signálu se dá vyčíst, co si o vás kočka myslí.

Nikdy nejste sami

Chodí za vámi kočka do každé místnosti, mňouká, když jste jinde a chce být u vás? Pak je to jasné, že vás kočka miluje a vyhledává vaší společnost. Nemusí se k vám pořád tulit a nepotřebuje, abyste jí pořád hladili, ale stačí jí jen, když jste v její blízkosti. Je to jeden ze signálů, že jí rozhodně nejste ukradení.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Mhouří na vás oči

Připravené oči u koček se nazývají polibky, a právě proto je jejich pomalé mrkání dalším znakem kočičí lásky. Pokud na vás kouká a pomalu otvírá a zavírá oči, vyjadřuje vám lásku. Ukazuje vám, že vám důvěřuje a záleží jí na vás. Když na kočku uděláte totéž, oplatíte jí tím její “polibek”.

Kousání neznamená agresivita

Když vás kočka kouše, neznamená to agresivitu, ale lásku. Milostné kousance jsou jemnější, a kdyby vás kočka chtěla opravdu hodně kousnout, věřte, že byste to poznali. Lehké a hravé kousnutí jen lechtá, a i to je jedním ze způsobů, jak vám kočička vyjadřuje lásku.

Bříško je výhra

Když si kočka lehne na záda a nechá vás ať jí hladíte na břichu, opravdu to znamená, že vás miluje a důvěřuje vám. Tohle totiž jen tak někomu nedělá. Dává vám najevo lásku a vyzývá vás ke hře. Nejen bříškem vám ukazuje lásku, ale také hlavou. Když se o vás totiž hlavou otře, vylučuje na vás feromony ze speciálních žláz na obličeji. Kočky si takto označují svůj majetek.

Mňoukání a vrnění

Mňoukání a vrnění je typickým projevem lásky, stačí se jen naučit jim naslouchat. Kočky na sebe většinou nemňoukají, jen na koťata a je to projevem jejich vokalizace. Chtějí s námi komunikovat, stejně jako spolu. Zároveň na sebe chce upoutat pozornost a něco nám “říct” – má hlad, chce pozdravit nebo vám vyjádřit lásku. Kočka vrní tehdy, když se cítí bezpečně a spokojeně, nejčastěji při spaní nebo při hře.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Tady máš dárek

To, že nám kočky rády nosí dárky, víme všichni. Nevnímají, že nás mrtvá myš nebo pták může děsit. Ukazují nám tím lásku a to, že nás mají rády, protože o svou kořist se dělí jen s nejlepšími příteli. Vy jí krmíte a ona vám za to takhle chce poděkovat.

Hnětení ještě z doby koťat

Když se kotě chtělo dostat k matčině cecíku, muselo použít tlapičky a hnít do mámina bříška. Když kočka tohle dělá i v dospělém věku a používá k tomu nás, vyjadřuje tím, že nás má ráda. Občas k tomu sice použije i drápky, ale to není něco, čím by nám chtěla ublížit.

Spí s námi v posteli

Dalším projevem náklonosti je to, že s námi kočka spí v posteli. Naše královny totiž neusnou jen tak s někým. Ve volné přírodě jim totiž právě ve spánku hrozí největší nebezpečí. Pokud tedy vaše kočka podřimuje ve vaší blízkosti, nebo na vašem klíně, jste pro ni tou nejmilejší osobou.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme