Jablka, mango a kiwi ano, alkohol a čokoládu nikdy! Na jaké potraviny si u psů dát pozor a které mohou?

3. března 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Profimedia)

Psí oči. To je pojem, který známe snad všichni, co doma vlastníme hafany. Když na nás pes upře své oči, máme sto chutí se z toho rozbrečet. Ta prosba a touha o kousek naší dobroty. Jenže existují potraviny, které pro naše čtyřnohé krasavce vhodné nejsou. Které? Odpověď přináší web Můjchlupáč.cz.

Většina z nás se snaží o to, abychom našeho psa odnaučili loudit o jídlo. Přeci jen, když k nám přijde návštěva a náš hafan se od ní nehne, protože chce ochutnat z jejího talíře, nemusí to být příjemné pro nás ani pro ty dotyčné. Ne vždycky se nám to ale podaří. Existují potraviny, u kterých můžete občas přimhouřit oko.

Mezi ty bezpečné patří jablko, banán, borůvky, mrkev, sýr (ale jen nízkotučný a v omezeném množství), kuře, vajíčka, zelené fazolky, med, kiwi, mango, broskev, hrušky, ananas, brambory (jen vařené a loupané), dýně, sladké brambory, jogurt a rýže. To je docela velký výběr, co říkáte? Nutno ale dodat, že toto by neměl být primární jídelníček vašeho hafana, ale jen občas a jako doplněk k jeho potravě.

Velkou skupinu ale tvoří potraviny, se kterými by váš pejsek neměl přijít vůbec do styku. Patří mezi to i alkohol. Zapomeňte tedy na “vtipná” videa opilých psů, je to týrání a nebezpečné. Nesmí ani kofein, čokoláda je pro ně opravdu nebezpečná, někdy i smrtelně. Dále nesmí tlusté kusy masa, uzeniny, česnek, žvýkačky, ořechy, hroznové víno, mléko, houby, cibule, jakékoliv nevypeckované ovoce či semena ze zeleniny rebarbora, syrové brambory či jejich slupky, výrazně solená jídla, čaj, smažené jídla, kvasnice a syrové těsto.


Životní styl - další články

Doporučujeme