Vytratila se vám ze vztahu jiskra? Položte si tyto otázky, radí odborník

22. ledna 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Většina z nás touží najít svou spřízněnou duši a vybudovat si s ní harmonický a pohodový vztah. Po nějakém čase ale mohou přicházet první problémy. Jak poznat, že vašemu vztahu ujíždí vlak, a kdy je ještě možné věci napravit? Profesor Gary W. Lewandowski ml. z Univerzity Monmouth v New Jersey sestavil seznam deseti klíčových otázek.

Vztahy někdy mohou být pěkně složité a matoucí. Po pár letech člověk snadno ztratí ponětí o tom, zda je jeho vztah stále perspektivní, a nebo už ho udržuje pouze ze zvyku. Pro podobné případy sestavil americký profesor Gary W. Lewandowski Jr. jednoduchý test, který se skládá z deseti otázek.

U každé otázky se zamyslete nad tím, jak moc ve vašem vztahu platí. Pak k ní přiřaďte číslo od 1 do 7, přičemž 1 znamená “moc ne” a 7 naopak “velmi”. Nakonec si čísla sečtěte.

Seznam otázek

  1. Jak často vede vztah s vaším partnerem k tomu, že získáte nové zkušenosti?
  2. Když jste se svým partnerem, cítíte se často více “naživu”?
  3. Jak moc vztah s vaším partnerem ovlivňuje vaši schopnost věci dokončovat?
  4. Jak moc vám váš partner pomáhá v tom, abyste byli sami sebou?
  5. Jak moc vám váš partner pomáhá objevovat vlastní možnosti?
  6. Jak moc silné stránky vašeho partnera (dovednosti, znalosti apod.) vyvažují vaše slabé stránky?
  7. Jak moc vám váš partner pomáhá vnímat věci z širšího úhlu pohledu?
  8. Jak moc vám vztah s vaším partnerem pomáhá naučit se nové věci?
  9. Jak moc vám připadá, že z vás vztah s vaším partnerem dělá lepšího člověka?
  10. Jak moc váš partner rozšiřuje vaše vědomosti?

Výsledky

Pod 45

Vás a vašeho partnera v současnosti nepojí moc silné spojení. Váš vztah vám zřejmě nerozšiřuje obzory a necítíte se díky němu jako lepší člověk. To pochopitelně není nejlepší, ale nemusí to nutně znamenat, že jste jako dvojice na odpis. Místo toho můžete vzít svůj výsledek jako varování a na vašem vztahu trochu zapracovat.

Důležité je hlavně získávání nových zážitků. I když může být člověk mnohdy unavený a ležet na gauči je velmi lákavé, večery strávenými před televizí bohužel jiskru do partnerství nevrátíte.

45 – 60

To není špatné! Váš vztah přinesl do vašeho života určitá zlepšení a kdysi zřejmě býval velmi vzrušující. Je normální, že jiskra po čase opadá, člověk by ale neměl zlenivět, nebo se mu to může vymknout z ruky. Zkuste si vzpomenout na okamžiky, kdy jste dřív získávali nové zkušenosti, a znovu je do svého programu vraťte. Je přitom jedno, zda půjde o experimenty v milostném životě, společné učení se nové dovednosti, pravidelné návštěvy kina nebo například výlet na neznámé místo.

Nad 60

Výborně! Pokud už váš vztah nějakou chvíli trvá a pořád se vám daří udržet takto vysokou míru vzájemného spojení, měli byste sami sebe pochválit. Váš vztah je zřejmě naplňující a mění váš život k lepšímu. Jen tak dál.

Životní styl - další články

Doporučujeme