Jak skladovat houby? Poradíme!

Podle mykologů teď zažíváme jedno z nejlepších období k růstu a sběru jedlých hub. Proto vám poradíme, jak s tou hromadou v košíku, do igelitových tašek rozhodně nesbírat, doslova naložit.

Houby v octě

Jednou z možností, jak očištěné houby zpracovat, je nakládání do octa. „Vynikající do octa jsou houby hřibovité,“ říká na Frekvenci 1 Marie Sobotková z České mykologické společnosti. Krom hřibovitých můžete nakládat ryzce pravé, lišky, mladé klouzky a slizáky, a samozřejmě václavky. Záleží na chuti každého, ale většinou platí že směsky chutnají lépe.

Recept na nálev

Na 850 ml vody potřebujeme 3 dcl octa, 70 g cukru, 25 g soli, přidáme 2 kuličky jalovce, 15 kuliček hořčičného semínka, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, špetku tymiánu, bobkový list a povaříme.

Na dno sklenice nakrájíme cibuli, mrkev a křen. Přidáme povařené houby, zalijeme nálevem a sterilujeme.

Houby do mrazáku

Houby nikdy nemrazíme syrové!  „Na dvě až tři minuty vhoďte nakrájené houby do vařící vody, poté sceďte, osušte a zamrazte,” radí Marie Sobotková. Nebo můžeme houby podusit na cibulce a teprve pak zamrazit.

V mrazáku skladujeme maximálně rok.

Sušit

Největší práci budeme mít s houbami na sušení. Musíme je dobře očistit, omýt klobouky, odstranit červivé části a nakrájet na tenké plátky. Výborným pomocníkem nám bude sušička ovoce. Dobře usušené houby skladujeme v temnu v uzavřených neprodyšných nádobách.