Jak správně prát boty v pračce: Nepodceňujte ochranu a zvolte správný prostředek

2. dubna 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Foto: Bright Side

Praní bot v pračce může být tak trochu věda. Jak se do toho pustit, aby boty nijak netrpěly a po usušení vypadaly jako nové? Přinášíme vám několik tipů, na které není radno zapomínat.

Stejně jako všechno ostatní i naše boty vyžadují pravidelnou údržbu a jednou za čas zaslouží pořádně vyprat. Možná už ale máte nepříjemnou zkušenost, po které boty moc dobře nedopadly. Nevěšte hlavu! Když si dáte pozor na tyto věci, příště se katastrof určitě vyvarujete.

Nejdřív se ujistěte, že pár bot, který chcete vyprat, se skutečně do pračky hodí. Ne každé boty totiž tento způsob čištění umožňují. Informace byste měli dostat buď při nákupu nebo na internetových stránkách prodejce. Zaměřte se ale i na stav, v jakém boty jsou. Pokud se podrážky začínají odlepovat už teď, raději boty v pračce neperte.

Příprava před praním

Vyndejte z bot tkaničky, vyndejte vložky a sundejte případné odepínací dekorace. Pokud je na botách viditelná špína, opucujte je starým zubním kartáčkem nebo hadříkem. Tkaničky perte zvlášť.

Správný prostředek

Zvolte správný mycí prostředek. Doporučuje se raději použít gel než prášek. Boty neperte na víc, než na 30 °C. Pokud chcete obuv zbavit zápachu, nasypte do každé boty jedlou sodu a nechce ji tam přes noc. Druhý den ji vysypejte a boty vyperte.

Ochrana při praní

Pár bot dejte do pračky buď ve speciálním sáčku na praní, nebo třeba v povlaku na polštář. Do pračky s nimi dejte ještě starší ručníky, aby byly boty dostatečně chráněné.

Boty pak nedávejte do sušičky, ale nechte je uschnout jen tak na vzduchu. Aby uschly dříve, můžete do nich nacpat třeba papírové utěrky nebo novinový papír. Hodně štěstí!


Životní styl - další články

Doporučujeme