Jak vybrat trampolínu?

13. srpna 2014·Životní styl·Redakce

V Česku za poslední roky výrazně přibývá úrazů na trampolínách. Letos v létě se trampolínové úrazy dostaly dokonce na první místo nelichotivých statistik. Není dne, kdyby lékaři v dětských nemocnicích neošetřili alespoň jedno dítě, které si ublížilo na trampolíně. Správně zvolená trampolína sice úrazům nezabrání, ale dokáže alespoň minimalizovat rizika.

Pravidla při výběru:

1. Větší trampolína

Ta nabízí lepší komfort a je bezpečnější. Venkovní trampolíny se pohybují většinou v průměrech od 2,5 do 6 metrů. Pokud to prostor na zahradě umožní, volte minimálně třímetrovou. Dětské nožičky tak zůstanou dál od pružin, které jsou jednou z nejčastějších příčin úrazů. 

2. Ochranná síť

Ochranná síť je nutností! Na trampolíně bez ochranné sítě by malé děti neměly skákat vůbec.  Volte vždy trampolínu s ochrannou sítí. Pro větší bezpečí zvolte trampolínu s vnitřní ochranou, opticky sice zmenšuje odrazovou plochu, ale síť začíná až za krytem pružina a zlomeninu dětské nohy právě mezi pružinami snižuje na minimum.

3. Malé děti vždy pod dozorem

Nejohroženější skupinou jsou malé děti, které na trampolínách skáčou ve skupinkách. Některé jen posedávají, povídají si, a padající dítě pak ublíží nejen sobě, ale i ostatním. 

4. Trampolínu umístit na měkký povrch

Pevný povrch snižuje životnost trampolíny! Pokud nemáte na výběr, umístěte konstrukci trampolíny alespoň na koberec nebo geotextilii. A dobře je zajistěte háky, které se k trampolínám prodávají

5. Volný prostor kolem trampolíny je nutností

„Nikdy trampolínu nestavte v blízkosti stěn, plotů anebo stromů. Kolem trampolíny by měl být minimálně metr a půl volný prostor. Jenom tak máte zaručeno, že si skákající dítě neublíží ani při pádu do ochranné sítě. Rizikem jsou i větve stromů. Nejen, že mohou ublížit při skocích, ale mohou poškodit i ochrannou síť trampolíny.” radí Lída Francová ze společnosti trampolíny.cz

Rada na závěr

Vyšší cena není zárukou vyšší kvality

Ceny za venkovní trampolíny se počítají v tisících. Ty nejlevnější pořídíte už od dvou a půl tisíc. Jejich cena se ale může vyšplhat až do desítek tisíc.  I tady platí, řiďte se hlavně rozumem a referencemi.

trampolina

Životní styl - další články

Doporučujeme