Jan Kulhánek: Děti trpí nedostatkem sociálních kontaktů s vrstevníky

8. května 2021·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Bára Nesvadbová

Klinický psycholog Jan Kulhánek (Foto: Frekvence 1)

Doba pandemie se podepsala na každém z nás. Nejvíce se ale dotkla dětí, které najednou přišly o přímý kontakt s kamarády a o kroužky. Co radí rodičům klinický psycholog Jan Kulhánek? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Na dětech se díky pandemii podepsalo hodně věcí. Řada dětí opravdu trpí nedostatkem těch sociálních, živých kontaktů s vrstevníky,” popisuje. Nejvíce podle Kulhánka jsou znevýhodněni jedináčci a sourozenci, kteří mají mezi sebou velký věkový rozdíl. Také trpí více děti z města. Na vesnici přeci jenom k tomu kontaktu dochází více,” dodává.

Také v některých rodinách často musí čelit náladám svých rodičů, což není podle psychologa ideální. Pokud je doma hodně dusno, smutno a přetrvává naštvanost. Tak čím jsou děti mladší, tím více toho nasávají do sebe a pak mají podobné emoce jako jejich rodiče a často ani neví proč,” říká.

Doba pandemie zvýšila nárok na to, aby se rodiče dětem více věnovali. “Je teď hodně vidět, kolik těch volnočasových aktivit se dělo ve škole nebo v rámci různých kroužků a sportů. Není úplně jednoduché tu spoustu volného času zaplnit,” uvádí Kulhánek. S menšími dětmi tak rodiče mohou hrát společenské hry, chodit na procházky nebo se podívat na nějaký film nebo seriál.

Poslechněte si celý rozhovor:


Životní styl - další články

Doporučujeme