Jana Zwyrtek Hamplová: Jedna porada u právníka vám ušetří spoustu starostí i peněz

8. března 2022·Životní styl·Iva Pavlousková

Jana Zwyrtek Hamplová, (Foto: se souhlasem J. Hamplová)

Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová byla hostem na Frekvenci 1. Posluchačům radila, co mají dělat, když jim zaměstnavatel sníží plat, chce ukončit pracovní poměr nebo jak je to s návratem z rodičovské.

Snižování platů

Většina zaměstnanců má mzdu stanovenou v platovém výměru, což umožňuje zaměstnavateli její výši samovolně jednostranně měnit, tedy zvyšovat, ale i snižovat. Výjimkou jsou mzdy stanovené přímo ve smlouvách. Když už se snižuje mzda, tak by to mělo být rovnoměrně mezi všemi zaměstnanci. Nelze někomu snížit plat, protože si na něho šéf zasedne. To je diskriminace,“ upozornila Jana Zwyrtek Hamplová. Dolní hranice, pod kterou samozřejmě nemohou jít, je minimální mzda. „Pokud mají někde ustanoveno v pracovních smlouvách, že nebudou zaměstnanci sdělovat výši platu, tak je to neplatné. Svůj plat můžete říct, komu chcete,“ podotkla. Kolegové se v kanceláří tedy mohou bavit mezi sebou úplně v klidu, kolik, kdo bere.

Ukončení pracovního poměru

Obecně lze říct, že ve většině právních sporů bývá dohoda nejlepším řešením, pokud je vyvážená. Dohodu o ukončení pracovního poměru doporučuji vzít, dobře si ji pročíst a eventuelně skočit se poradit za právníkem.Jedna porada, i když něco stojí, ušetří spoustu starostí,“zdůraznila Jana Zwyrtek Hamplová. Podle advokátky je důležité nenechat se unést emocemi. Radí nic nepodepisovat na místě a vše si nejprve promyslet. Je třeba si uvědomit, že dohodou podřízený šéfa zbavuje spousty starostí, proto by měla být vyvážená s odpovídajícím peněžitým bonusem. Někteří zaměstnavatelé se snaží zaměstnanců zbavit zasíláním vytýkacích dopisů. Pokud se výtka týká banality, tak doporučuje odpovídat: „Vážený zaměstnavateli, ano obdržel jsem vytýkací dopis, přišel jsem o 10 minut později. Nepovažuji to ale za hrubé porušení pracovní kázně, aby to naplnilo podstatu vytýkacího dopisu.“ Doporučuje, aby zaměstnanec vždy reagoval, že s výtkou nesouhlasí, nebo že to není pravda. U vytýkavých dopisů, nejde totiž jenom o počet, ale i obsah, aby mohly být důvodem k výpovědi z práce.

Poslechněte si celý rozhovor:

Návrat po rodičovské

„U smluv na dobu neurčitou, pokud se maminka vrátí po třech letech, tak jí zaměstnavatel musí dát na původní pozici,“ řekla Jana Zwyrtek Hamplová. Poklud však bylo mezitím místo zrušeno, což se v dnešní turbulentní době stává velmi často, musí dostat výpověď z organizačních důvodů a má právo na odstupné, obvykle ve výši 5 platů.  Pokud se vrací po delší době než 3 roky, tam už tak velkorysé podmínky nejsou.  Maminka má také právo na úpravu pracovní doby a režimu, aby mohla pečovat o dítě. Zaměstnavatel to může odmítnout pouze z objektivních příčin, přičemž potíže bývají obvykle ve vícesměnných či nepřetržitých provozech. Pak je to otázka dohod.

 


Životní styl - další články

Doporučujeme