Japonky znají cestu ke štěstí. Zjistěte 10 pravidel, kterými se stačí řídit

13. července 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Japonky jsou na druhém místě na světě, pokud jde o délku života. Jak je to možné, že se dožívají tak vysokého věku? Může za to jejich životní styl a jejich ikigai, které se dá přeložit jako „v tuto chvíli“. Co to znamená a jak to můžete využít i vy? S tím poradí web Dáma.cz.

Ikigai říká, že vše, co prožíváme, je jedinečný poklad, který se už nikdy nebude opakovat stejným způsobem. Takže, pokud si necháte něco uklouznout, aniž byste si to užili, budete ztracení a nikdy ne zcela šťastní. Když poznáte japonskou ikigai mánii, naučíte se sundat nohu z plynu a myslet na to, že každý okamžik má smysl prožít naplno.

Pokud budete kultivovat a praktikovat tuhle jejich filozofii, bude váš život naplněnější a taky spokojenější. Co tedy Japonci radí?

Neodkládejte nic a využívejte příležitost

Každý okamžik, každá příležitost se můžou objevit jen jednou. Pokud je nevyužijete, ztratí se navždy. Život je otázkou dneška nebo slovíčka “nikdy”.

Žijte, jako by se to už nemělo opakovat

Je inspirující pozdravit se a rozloučit se svými blízkými tak, abyste si byli vědomi jedinečnosti chvíle a každého setkání. Může to být naposledy. Važte si toho.

Žijte v přítomnosti

Cesty do minulosti a budoucnosti jsou často bolestivé a téměř vždy k ničemu. Nemůžeme změnit to, co se stalo. A nemůžeme vědět, co se stane. Ale v této chvíli jsou všechny možnosti světa aktuální a skutečné.

Udělejte něco, co jste předtím nikdy nedělali

Jak řekl Albert Einstein, nemůžeme dělat totéž znova a znova a očekávat různé výsledky. Jednou z možností, jak dosáhnout nezapomenutelného okamžiku, je vzdát se a dovolit něčemu novému, aby v nás uvnitř vykvetlo.

Procvičujte se v meditaci

Můžete sedět na meditačním polštářku nebo sedět klidně na židli a sledovat zázrak života. Tím, že se tak trochu oddělíte od každodenního shonu, otevřete dveře k pohodě.

Využívejte všechny svoje smysly

Nemáme jen oči nebo uši, máte i jiné smysly. Cvičte se v umění naslouchat, sledovat, dotýkat se, ochutnávat a cítit tak, aby to v každém okamžiku poskytovalo bohatství pro vaše vnímání. Umožní vám to taky být více ostražití vůči ostatním a zvýšíte tak úroveň empatie.

Sledujte více náhody

Být si vědomý náhod v životě pomáhá zlepšovat „čtení“ příznaků vysílaných vesmírem. Uvědomovat si náhodné momenty zlepší vaši schopnost sledovat neviditelné nitky reality.

Z každého vykouzlete něco mimořádného

Nečekejte na vhodné a správné okolnosti, ať už jde o dovolenou, výlet, narozeniny, abyste mohli zažít něco mimořádného. Každý den může být oslavou a můžete začít mimořádné věci. Jen musíte chtít.

Pokud se vám něco nelíbí, nedělejte to

Když se vám nelíbí, co je, udělejte něco jiného nebo jinak. Lidé jsou přirozeně schopní změny a mají sílu nacházet v sobě samých spoustu nových podnětů. Pokud je vaše realita až moc nudná a předvídatelná, máte příležitost vytvořit jinou.

Staňte se lovcem zvláštních okamžiků

Stejně jako u jakékoli jiné činnosti, čím více ji praktikujeme, tím lepší a častější výsledky budou přicházet.

 


Životní styl - další články

Doporučujeme