Jaro zatápí i psům. Jak poznat a léčit jarní alergii u psů?

7. dubna 2016·Životní styl·Redakce

Je to tak. Jaro je časem alergií, které se nevyhýbají ani čtyřnohým mazlíčkům. Jak můžete psovi od příznaků alergie pomoct?

I když na tom psi s alergiemi nejsou zatím jako lidé, veterináři se s ní v posledních letech setkávají stále častěji. Pejsci mají obvykle alergickou reakci na štípnutí blechou nebo některou složku potravy. Ale jsou i takoví chlupáči, které vyvenčíte na kvetoucí louce a je to. Alergie na pyl!

Jak se alergie u psů projevuje

Poznáte ji nejspíš tak, že se váš pes začne drbat jako o závod (nejvíce v meziprstí, nadprstí, na hlavě, hrudi a břiše). Po rozhrnutí chlupů můžete vidět zarudlá místa až boláky. K tomu se přidá případně kýchání a slzení očí. Pejsek může mít také zarudlou kůži na ušních boltcích nebo svědivý ekzém v okolí análních žlázek.

Jak alergii u psa léčit

Je to jako u lidí: hodně těžký souboj. Musíte vypozorovat, co konkrétně psovi vadí, jaká travina nebo květina. Pak se takovým porostům vyhýbejte. Jako u lidí se i u psů používá léčba kortikoidy nebo antibiotiky, ale ty vám rozhodně musí předepsat po konzultaci veterinární lékař.

Jako u lidí se i u psů dělají kožní testy. Čím víc toho před návštěvou vypozorujete, tím lépe pro určení anamnézy a následné diagnostiky. I pesci mohou užívat homeopatika, ale ta je třeba nasadit asi měsíc před výskytem alergenu – takže už musíte vědět. Rozhodně vašemu pejskovi nedávejte lidské léky. Lidská antihistaminika u psů nezabírají.

Užijte si jaro pokud možno bez alergií. Držíme palce vám i vašemu psímu kamarádovi!

TIP FREKVENCE 1: Šest největších mýtů o krmení psů. Poučte se, váš pes to ocení!

10 nejoblíbenějších plemen malých psů. Souhlasíte s žebříčkem?

10 nejoblíbenějších plemen velkých psů. Seznamte se!

Životní styl - další články

Doporučujeme