Je ideální doba na koupi bytu. Dejte si ale pozor na fígle developerů!

14. března 2016·Životní styl·Redakce

Úvěry hypoték jsou pod magickými dvěma procenty a lidé kupují byty o sto šest. Ale pozor, mějte při koupi oči na stopkách!

Laik se často nevyzná v záplavách smluv, miniaturních písmenek pod čarou a dokumentace se tak pro mnohé stává pastí. 

Koupě bytu je většinou jednou z nějvětších transakcí v životě, proto se vyplatí poradit se s odborníkem. A dát si pozor na fígle developerů!

Garážové stání

U moderních bytů 2+kk je garážové stání dobrým zvykem. Ale developeři často byty nabízejí s označením 1+kk proto, aby k němu nemuseli dávat garáž v ceně. Nový majitel si pak musí místo pro auto dokoupit. Je to relativně častá praktika, ale zabránit se jí nedá. Na oko se tváří legálně.

Finanční  poradce

Někteří developeři nutí kupce bytů, aby si brali hypotéku přes jejich vlastní finanční poradce. Vysvětlují to tak, že je potřeba zařídit spoustu podkladů ke smlouvám a pokud kupec nemá hypotéku přes ně, zaplatí poplatek 20 tisíc korun. Toto je napadnutelné, ale mnoho kupujících to začne řešit až pozdě. 

Rezervační smlouvy

Problém je s rezervačními smlouvami. Ty jsou nastavené tak, že klient nezaplatí za rezervaci v běžném smyslu, smlouva se rezervační jen jmenuje. Kupujícímu zaručuje jen to, že nemovitost nebude dále nabízena developerem nebo realitní kanceláří. Nic vám ale nedává záruku, že nemovitost nebude prodána.

 

Při koupi bytu se nezavazujte k využívání různých služeb, jako je třeba péče o zahradu a podobně. I když je koupě bytu obvykle spojena s velkým stresem, nenechte se jím paralyzovat a vybírejte s rozvahou. 

DANĚ 2016: Kdo musí letos podat daňové přiznání. Jste to i vy?

TIPY FREKVENCE 1: Jste závislí na nákupech? Otestujte se!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme