Jsou kérky stále IN? Kdo si tetování nejčastěji nechává odstranit? A co dalšího byste o něm měli vědět?

17. března 2023·Životní styl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Podle tattoodo.com činil v roce 2021 v USA roční obrat oficiálních tetovacích salonů přes 1,6 miliardy dolarů, přičemž zdobení kůže se těší větší oblibě u zástupkyň něžného pohlaví. A právě ony si ho spíše nechávají odstranit na rozdíl od mužů. Zatímco ženy preferují oblast kotníku, u mužů dominují paže.

Zatímco u mužů tetování v drtivé většině případů zůstává, ženy mnohem častěji navštěvují laserová centra kvůli odstranění práce tatéra. Nejčastěji jako důvod uvádějí tlak nejbližšího okolí a kariéru. Je to v podstatě celkem diskriminující pohled na věc, ale když si do toho ženy nechávají mluvit, tak to pak takhle dopadá.

S tetováním v zaměstnání měly v Česku problémy na počátku tisíciletí především zdravotní sestry. Přestože podle bývalé předsedkyně České asociace sester Karolíny Moravcové neexistují pevná pravidla pro vzhled sestřiček. Když vás, nebo úzkoprsejšího a konzervativnějšího pacienta přijde ošetřit dívka, která je potetovaná od hlavy až k patě a na hlavě jí trčí číro, patrně by k ní neměli takovou důvěru.

Pokud se někdo rozhodl pro tetování, ale nevylučuje změnu názoru, ať už na základě svého přehodnocení, nebo možné manipulace okolí, neměl by si podle nás vůbec tetování nechat dělat. Pokud se ale někdo takový opravdu najde a nebude mu stačit nalepovačka ze žvýkačky, měl by zvolit pouze černou barvu. Ta se laserem odstraní mnohem jednodušeji než tetování barevné.

Na oblibě tetování v Evropě má velkou zásluhu kapitán James Cook, jehož posádka doplula v roce 1769 do Polynésie a tetování místních domorodců se námořníkům okamžitě zalíbilo. Proto se svěřili do rukou místních mistrů a do Anglie se vrátili s patřičně ozdobenými těly.

Tetování oslovilo řadu osobností. Například vynálezce Thomas Edison jako jeden z otců moderního tetování zkoušel svůj vynález na vlastní kůži. Důkazem je pět malých teček na pravé paži. Tetování sloužilo rovněž jako nástroj diplomacie, ruský car Mikuláš II. si nechal v roce 1891 vytetovat při návštěvě Japonska na paži draka. Stejně tak učinil následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand. Mnohonásobný premiér Winston Churchill si nechal vytetovat na předloktí kotvu.

Podle Psychology Today patří tetovaní lidé v mnohem větší míře do kategorie “hledačů zážitků” a nebrání se riziku. Tetováním vyjadřují své osobní postoje. Ačkoliv si mnoho maminek a rodičů myslí, že se jejich syn či dcera nechají tetovat pouze se záměrem zahanbit celou rodinu a naprosto ji společensky znemožnit (“Ach, co si o tobě teď lidi pomyslí.”), většinou se lidé nechávají tetovat z důvodu, že se jim to líbí a nebrání se novým věcem, dobrodružství a celkově jsou otevřeni více věcem. Nehledě na to, že mít dnes tetování není nic neobvyklého či zahanbujícího.

View this post on Instagram

A post shared by Comunità dei Russi liberi in Italia (@comunita_dei_russi_liberi)

Podle thefactsite.com si řada těžkých ruských zločinců nechává tetovat na tělo portréty Lenina a Stalina. Ne snad, že by komunistické zlosyny obdivovali, v případě odsouzení k trestu smrti ale mohli argumentovat zákonem, podle kterého se nesmělo střílet na obrazy obou bolševiků. Ví Polunin, že s Putinem to tak zatím nefunguje?


Životní styl - další články

Doporučujeme