K létu patří růžové víno. Růžovky jsou srdeční záležitostí Čechů

4. srpna 2016·Životní styl·Redakce

Spotřeba a výroba růžových vín rok od roku roste. Jen loni jich vinaři vyrobili přes 5 milionů litrů a nabídka je pořád pestřejší. Na zdraví!

K létu vínko patří, o tom žádná

A to růžové má parádní chuť i barvu. Možná jste nevěděli, že růžová vína nepatří k těm, která byste měli archivovat. Ideální je vypít je mladá. To znamená vínko z loňského nebo letošního roku. Růžové víno má být lehké a svěží. Správnou chuť vyladíte teplotou vychlazení, která by měla být mezi 8 – 12 stupni. Můžete si je dopřát i na ledu nebo v koktejlech.

Rosé je parádní na párty, piknik nebo k letnímu grilování.

Typické odrůdy moravských a českých růžových vín jsou Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Odstín vína záleží na odrůdě a zralosti hroznů. Můžete ochutnávat vína světlounce nebo tmavě růžová. Vína mají ovocnou a květinovou vůni.

Výběr správné sklenice

Každý typ vína si zaslouží tu správnou skleničku. Na rosé, tedy růžové, vytvořili skláři speciální sklenici ve tvaru otevřeného tulipánu, který zdůrazní chuť a vůni vína. Pokud nechcete investovat do nového nádobí, dejte si rosé ve sklenkách na bílé víno.

Jak vzniká růžové

Takže: fakt to není mix bílého a červeného! Milovníci vína vědí, že růžové se vyrábí z modrých hroznů. Ty se namelou a nechají naležet spolu s moštem, do kterého se postupně uvolňuje barvivo ze slupek. Na rozdíl od červeného vína se růžové stočí už po několika hodinách, takže výsledek není sytě růžový.

Jaké je nejlepší?

No přece to naše! Naše růžová vína bodovala na specializované soutěži růžových vín Le Mondial du Rosé. 

Nevinně o víně. Markéta a Mikeš zpovídali znalkyni vín

Ženy, víno, pivo, zpěv…..

Životní styl - další články

Doporučujeme