Když jde malý bobr spát, tak si zoubky myje rád. A co vaši mazlíčci? O jejich chrup je třeba také pečovat

17. listopadu 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Čištění zubů nejméně dvakrát denně považuje většina z nás za samozřejmost, bez které si nedovedeme představit den. Jenže nejen o svůj chrup bychom měli pečovat! Jak jsou na tom se zoubky a jejich hygienou vaši štěkající či mňoukající společníci? To prozradí web Můjchlupáč.cz.

Staráte se pravidelně o chrup svých domácích mazlíčků, především pak koček nebo psů? Při nedostatečné péči mohou trpět na nepříjemné zubní kameny nebo záněty dásní a ty mohou vaše zvířata opravdu pěkně potrápit.

Kočičí kartáček

V dospělosti má kočka okolo třiceti zubů. Bývá často náchylná k zubnímu kameni a parodontóze (většinou od dvou let). Je proto důležité jí dvakrát do týdne čistit chrup. Nepoužívejte klasický zubní kartáček, je příliš tvrdý. Alternativou může být měkký dětský kartáček. Nejlepší je ale bílá vata namočená v peroxidu vodíku nebo slané vodě. Použít můžete i speciální zubní pasty.

Varovným signálem, že s chrupem kočky není něco v pořádku, je zápach z tlamy, náhlé odmítání suchých granulí, krvácení dásní, změna barvy dásní nebo když kočka nemůže zavřít tlamičku.

Pejsci potřebují dostatečnou péči

Čistý a zdravý chrup je pro psa stejně důležitý jako pro nás, a měli bychom mu proto věnovat dostatečnou péči. Varovnými signály u psa jsou nateklé až krvavé dásně, zkažený dech, žlutohnědý povlak na zubech či potíže během kousání. Nejvíce na zubní problémy trpí malá a střední psí plemena.

Se zubní hygienou je důležité začínat již od štěněčího věku, aby si pejsek na čištění zvyknul a bylo pro něj samozřejmostí. Nejlépe od třetího měsíce. Pro důkladné čištění používejte speciální gumové kartáčky, které se navlečou na prst. Mějte pasty určené pouze psům, ty lidské mohou nepříjemně dráždit zvířecí žaludek. Čištění s kartáčkem je dobré jednou až dvakrát do týdne, vždy po krmení.

Pokud máte již staršího psa, který nesnese čištění kartáčkem, tak dobrou alternativou jsou speciální přírodní preparáty, které můžete přidat do krmiva. Jako doplněk pro zdravý chrup se doporučují používat žvýkací pamlsky.


Životní styl - další články

Doporučujeme