Kočka, pes, králík a dál? Která zvířata se byste měli nechat očkovat?

1. prosince 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Snad každý majitel nějakého zvířete ví, že by svého mazlíčka měl nechat naočkovat. U psů a koček je to celkem jasné, chráníte je před nejrůznějšími nemocemi. Ale jaká další zvířata se vyplatí naočkovat? Odpovídá web Můjchlupáč.cz.

Pes

Očkování proti vzteklině je v České republice povinné, proto každý majitel psa musí svého mazlíčka nechat očkovat v pravidelné intervalu, jak udává výrobce vakcíny. Mezi další nepovinná, ale téměř nutná a velmi důležitá očkování patří i očkování proti psince, parvoviróze, leptospiróze a infekční hepatitidě. Štěňata se očkují v třífázovém intervalu mezi šestým a šestnáctým týdnem věku. Následně se očkuje po jednom roce nebo jak udává výrobce. Dále ho můžete nechat naočkovat proti tetanu nebo proti borelióze.

Kočky

U koček se běžně provádí očkování proti vzteklině, panleukopenie, infekční peritonitidě, kaliciviru a herpes viru. Vzteklina se očkuje zejména v situacích, kdy kočka opouští hranice České republiky. Venkovní kočky je nutné očkovat jednou ročně, ale kočky, které máte jen doma stačí jednou za tři roky. Koťátka se očkují třikrát během osmého a šestnáctého týdne věku.

Králík

Očkují se nejen kočky a psi, ale i králíci. Jestliže ho máte doma jako mazlíčka, je nutné ho nechat naočkovat proti moru a myxomatóze. Tyto vakcíny se poprvé dávají v desátém týdnu věku králíka, následně se opakují každých šest měsíců. Jestliže máte doma jen jednoho králíčka, tyto choroby mu ale nehrozí.

Fretka

A očkovat se musí i fretky, jestliže ji doma máte jako mazlíčka. U fretek platí ohledně vztekliny stejná pravidla jako u koček. Je nutné je naočkovat při cestě do zahraničí, ale vyplatí se to i u nás. Následně se očkuje proti psince a leptospiróze. Mláďata se očkují ve třech fázích mezi šestým a čtrnáctým rokem, pak se opakuje jednou za rok.

Obecně platí, že každé zvíře, které jde na očkování, má být zdravé. O plánu očkování se můžete informovat u svého veterinárního lékaře. Ten může mazlíčka prohlédnout a říct vám, zda je vhodné, aby šel na očkování. Budete tak mít všichni jistotu, že je všechno v pořádku.


Životní styl - další články

Doporučujeme