Krém je příjemný, voní, hydratuje a zvláčňuje kůži zvenku. Ale vrásky vám nevyrovná, říká lékařka

21. října 2022·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Ivana Němečková. (Foto: Frekvence 1)

Estetická medicína je mezi lidmi s přibývajícími lety stále více vyhledávanější. O tom, jestli je plastika nosu nebezpečná, trendech a jestli mají o estetické zákroky zájem i muži, se v rozhovoru pro Frekvenci 1 rozpovídala lékařka se specializací ORL a estetické medicíny Ivana Němečková. Také prozradila, zda obličejová jóga dokáže opravdu s vráskami zatočit.

V estetické medicíně ekonomickou krizi lékařka nepociťuje. Ženy i muži o sebe chtějí pořád pečovat. Méně lidí bylo možná v období covidu, kdy volali, že přijdou, až to pomine,” uvedla Němečková. V ordinacích plastických chirurgů sice stále převažují ženy, ale i muži se chtějí  v posledních deseti letech líbit. “I část mužské skupiny chodí. Jsou to hlavně pánové mezi 40 a 60 lety,” dodala s tím, že vyhledávají hlavně plastiku nosu nebo uší. “Ale také chodí na vyhlazení pleti, vrásky a odstranění znamének.”

Kosmetika jde neustále dopředu. Ve společnosti se často říká, že když pleť budeme pravidelně hydratovat krémem, tak se vrásky objeví později a pleť bude pružnější. Bude tedy časem k jejímu omlazení stačit jenom nějaký dobrý pleťový krém? “Stařičký pan docent nám říkal, neklamejte lidi krémy. Nedostanou se pod kůži. Kůže nás chrání, aby se tam nedostaly bakterie ani viry. Takže já si myslím, že samozřejmě krémy jsou příjemné, hezky voní, hydratují nám kůži zvenku, zvláčňují, ale že by nám vyrovnávali vrásky,” sdělila lékařka.

Plastika nosu vede

Plastika nosu rozhodně není nebezpečná. Lidé se sice na začátku bojí, ale po operaci jsou podle lékařky mile překvapeni. “Vždycky říkají, kdybychom to veděli, že je to jen takhle, tak bychom přišli dříve,” řekla. Přesto hodně záleží, jak se zákrok udělá. “Dá se třeba udělat jen řez, který má velikost ani ne 1 cm uvnitř nosu… a není to nebezpečné. Samozřejmě nesmíte porušit nějakou velkou žilku, nebo tepnu. Ty v nose moc nejsou, a když se to správně udělá, tak nebezpečí není.”

Trendy v oblasti plastiky nosu podle lékařky nejsou. Stále nejvíce vede to, že kdo má malý nos, chce velký a naopak. “Hodně chodí hrbovité nosy, chtějí snížit hrb, nebo po bouračce, rvačce mají nos trochu na křivo, a tak ho chtějí dát rovně,” popsala.

V estetické medicíně se nesmí nic přehánět

Pokud to někdo s estetickými zákroky přežene, tak to Němečková dokáže na první pohled poznat. Ona sama se snaží, aby všechny plastiky, které dělá, vypadaly přirozeně. “Člověk má být přirozený. Samozřejmě když někde něco povadne, tak je dobré to jemně povytáhnout nahoru,” doporučuje. Ale co vyloženě nemusí, jsou na první pohled viditelně nafouknuté hry. “To se snažím nedělat, je to vidět a nesmí se nic přehánět,” dodala.

Pokud jde o vrásky, tak je to podle lékařky velmi individuální. Záleží vždy na typu kůže. Někdo má třeba už od 40 let kůži vrásčitou, jiní ji mají povislou. “Na klinice používáme hodně kombinaci kyseliny hyaluronové a nítě. Někdy je třeba jen malinko vyplnit líčka a povytáhnout nití. Těch jsou různé typy. Některé se jen zasunou, ale já používám ty, které v kanylce zastrčíte,  povytáhnete a kůži vytáhnete nahoru.” Hodně žen jdou do boje proti vráskám i prostřednictvím obličejové jógy. Má na pleť opravdu tak zázračný vliv? Velký efekt nemá. Klientky to zkouší a stejně vrásky mají. Jóga je samozřejmě zdravá, něco zpevní, ale myslím si, že je dobré tomu trošičku i pomoci, když je to potřeba,” uzavírá lékařka Ivana Němečková.

 


Životní styl - další články

Doporučujeme