Květnová výzva Do práce na kole láká k dopravě na vlastní pohon. Letos již po třinácté

7. dubna 2023·Životní styl·Redakce

Do práce na kole (Zdroj: Frekvence 1)

V květnu zaplaví ulice českých měst lidé na kole, koloběžkách, pěší i běžci a běžkyně. Spolek AutoMat chystá 13. ročník Květnové výzvy Do práce na kole. Ta loni namotivovala k aktivní udržitelné dopravě i zájmu o veřejný prostor na 25 000 lidí.

Přátelská atmosféra ve firmách i v ulicích, motivace k pravidelnému pohybu venku, deklarace podpory udržitelné dopravy a také přispění k lepší infrastruktuře. To je jen několik z důvodů, proč se každoročně do Květnové výzvy hlásí desetitisíce účastníků a účastnic v rámci 2 600 firem. V systému loni naskákalo 6,3 milionů společně šetrně překonaných kilometrů, a tedy přes 800 tun ušetřeného CO₂ ve srovnání se stejnými cestami vykonanými autem. Do organizace se k pořádajícímu spolku AutoMat letos přidává 52 měst, kde se uskuteční stovky doprovodných akcí.

Výzva podporuje všechny možné formy bezmotorové dopravy – kola, koloběžky, běh, chůzi, skejt nebo brusle,” říká koordinátorka výzvy Dominika Lenthárová z AutoMatu. Nejde nám o počty kilometrů, ale celkově o změnu pohledu na dopravu ve městech a naše vlastní dopravní návyky. Cílem výzvy je zamyslet se nad tím, jak náš každodenní výběr dopravního prostředku ovlivňuje nejen naši fyzickou i psychickou kondici, ale i kvalitu ovzduší, přírodu celkově a náš společný veřejný prostor,“ dodává koordinátorka z AutoMatu. Anonymizovaná data o trasách absolvovaných v rámci Květnové výzvy pomáhají městům získat přehled o tom, kudy se jejich obyvatelky a obyvatelé dopravují a jakou infrastrukturu k tomu přirozeně využívají. Data Do práce na kole už takto využívají např. v Ostravě nebo v Brně.

Jak na to?

Stačí vytvořit tým nebo se jako jednotlivec registrovat na www.dopracenakole.cz, uhradit startovné, počkat na doručení startovního balíčku s originálním tričkem či nákrčníkem a pak už si jen v květnu zaznamenávat všechny své bezmotorové cesty do systému – na webu, pomocí propojených aplikací nebo gpx souborů z jiných appek.

Ne nejdál, ale pravidelně

Hlavní kategorií výzvy Do práce na kole je Pravidelnost týmů. Organizátoři*rky
v každém zapojeném městě losují z týmů, které splní limit pravidelnosti nad 66 % aktivních cest. Výherci pak obdrží zajímavé ceny od partnerů výzvy Do práce na kole, např. nextbike, AZUB a Loxper. Pro všechny účastnice a účastníky výzvy jsou připraveny výhodné nabídky, slevy a Akce na triko. Měsíční výzvu pak zakončí v zapojených městech závěrečné večírky s vyhlášením vítězů a doplní i cyklojízdy. Registrace pro jednotlivce i firemní týmy z celého Česka je otevřená do konce dubna na www.dopracenakole.cz a k včasnému přihlášení láká i výhodnějším startovným. 

Partneři projektu: 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme