Letní vyhlídky počasí. Dočkáme se tropů nebo přijde studená sprcha?

16. června 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Léto už je opravdu tady. Astronomicky sice začíná až za pár dní, ale teploty venku jasně ukazují, že si můžeme užívat krásného počasí, sluníčka a příjemných teplot. Jakého počasí se ale dočkáme o prázdninách? Informaci přinesl český hydrometeorologický ústav.

Léto, teplo a sluníčko je konečně tady. Jaké počasí nás ale letos čeká? Meteoroložka Dagmar Honsová už nyní předběžně specifikovala, jak by následující dva měsíce mohly vypadat, ale detailnější předpovědi budou známé až během června. „Sezónní modely se prozatím přiklánějí ve střední Evropě k teplotně mírně nadprůměrnému a srážkově průměrnému nebo také mírně nadprůměrnému létu,“ prozradila Honsová.

Podle ní nás nicméně nečekají žádné vlny veder, jak tomu bylo v minulosti. „Stejně tak nebude takové sucho jako v létě v roce 2015. Nicméně tropické teploty k létu patří,“ řekla. Podle statistik bývá nejteplejším a také nejslunečnějším obdobím prázdnin přelom července a srpna. „Ve druhé polovině srpna se už rychle prodlužují noci a rána bývají chladnější. Závěr srpna ale bývá většinou také příjemný – polojasný s letními teplotami kolem 25 °C,“ dodala Honsová.

Nejteplejší bude zřejmě první předpovědní týden od 6. července a z hlediska celkového množství srážek se předpokládá, že období 6.6.-3.7.2022 bude na území ČR jako celek průměrné. Červenec bude zřejmě nejteplejším měsícem v roce. Nejtepleji bylo podle pražského Klementina v roce 2006, kdy průměrná denní teplota dosáhla 25 °C, druhý nejteplejší červenec byl zaznamenán v roce 1994, kdy byla teplota 24,3 °C. Srpen bývá tradičně chladnější, ale zase méně deštivý. Průměrná teplota se pohybuje od 23 °C do 26 °C, v horských polohách samozřejmě méně. Průměrné ranní teploty klesají ke 14 až 10 °C.

Životní styl - další články

Doporučujeme