Liběna Rochová: Móda je odraz doby. Snažím se dělat luxusní, udržitelné kousky, které vydrží

4. října 2023·Životní styl·Barbora Turková·Helena Šulcová

Liběna Rochová (Zdroj: Profimedia)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byla módní návrhářka Liběna Rochová. Reaguje móda na současné události? A proč sama chodí v černé barvě, ale ráda dělá barevné kolekce? Co si myslí o udržitelné módě?

Outfit na běžný den jí trvá sestavit třeba jen pět minut, na akci, kde je dress code, jí to trvá déle. Liběna Rochová ale přiznává, že se pod tlakem necítí, když jde na nějakou akci. „Dřív jsem to tak určitě měla a víc jsem to řešila. Teď už to ale neřeším; musím se cítit dobře. Jsou kousky, které musím pak dát pryč, protože jsem se v tom necítila,” říká návrhářka, která je známá tím, že nosí hlavně černou barvu. To ale neznamená, že by tvořila jen tmavé kolekce, naopak. „Právě protože nosím jen černou, tak se můžu více soustředit do svého nitra a jsem více v klidu. V nitru jsem ale velmi barevná, chci přinášet radost a pozitivní energii do dnešního světa. Oděv je odraz doby, což je vidět na některých kolekcích, které jsou velmi chaotické,” vysvětluje Rochová.

Do módy se tak promítají události, které se nás týkají. Třeba covid nebo válka na Ukrajině. „Po 2. světové válce, když se šetřilo, tak móda byla jiná. Móda je odraz doby. Po celém světě je vidět chaos, který vládne. Je to velmi uvolněné, často nevkusné a chaotické,” říká návrhářka. Sama přiznává, že dříve by si na sebe klidně vzala boty z hada, dnes už by to neudělala. „Nejsem žádný aktivista, ale samozřejmě to vnímám a snažím se žít zodpovědně, co se týká oblečení. Dělám udržitelnou módu v to, že je to luxusní móda, ale jsou to nadčasové kousky, které vydrží roky.

Oděv je v Čechách stále trochu podceňovaný

Jméno Liběny Rochové je známé po celém světě. Nyní má třeba výstavu v Paříži, vystavovala ale také několikrát v Tokiu, New Yorku, Vídni nebo v Londýně. Do světa brala i své studenty z UMPRUM, kde ale letos po 15 letech skončí. I ona sama má několik lidí, které ráda sleduje. „Těch lidí je více a nerada bych na někoho zapomněla. Zajímají mě lidé s osobitým pohledem nejen na život, ale na módu. Móda patří k určitému umění a patří k současné kultuře. Oděv je v Čechách stále poměrně podceňovaná věc. Trochu se to zlepšilo, Praha je výjimka, ale trochu to ještě zaostává,” myslí si módní návrhářka, která je přesvědčená, že každá žena by v šatníku měla mít tzv. malé černé.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde.

Životní styl - další články

Doporučujeme