Lucie Pešánová Hrstková: V dnešní době je těžké děti zaujmout. Chci v nich vzbudit lásku ke sportu

29. listopadu 2022·Životní styl·Barbora Turková

Lucie Pešánová Hrstková (Zdroj: Profimedia)

Na olympijských hrách byla celkem třikrát, ale na výraznější úspěchy z juniorských let navázat nedokázala. Dnes se bývalá lyžařka Lucie Hrstková Pešánová věnuje komentování závodů a tréninku. Jak svou kariéru hodnotí a co ji nejvíce baví na práci s dětmi? Podcast Druhý poločas si můžete poslechnout v aplikaci Youradio Talk.

Lucie Pešánová Hrstková je bývalá reprezentantka v alpském lyžování, nyní lyžařská trenérka a televizní spolukomenátorka. Zúčastnila se celkem tří olympiád, té první už v 16 letech. „Nagano bylo přelomové, jak v kariéře, tak i v osobním životě. Byla jsem hrozně mladá a po olympiádě jsem vlastně ani netoužila. Bylo to pro mě tak vzdálené, že jsem na to ani nemyslela. Dělala jsem sport s velkou láskou a nasazením, nikdo mě nemusel nutit. Díky tomu to dospělo do stádia, že jsem byla nejlepší mezi ženami v republice a byla jsem nominovaná na olympiáda, která byla obrovský zážitek. Zjistila jsem, o čem sport je a že je tam spousta věcí, které mu mohou přinést,” říká Pešánová Hrstková.

Ta během kariéry získala několik medailí z juniorské mistroství světa. Po skončení kariéry ale prohlásila, že měla navíc a svůj talent nevyužila na maximum. „Myslím, že jsem udělala chyby v některých krocích. Uspíšila jsem návrat po zranění. V době, kdy jsem lyžovala, to nebylo tak profi jako teď, neměla jsem okolo sebe tým lidí, který by mi pomohl. Řídila jsem to hodně sama, chtěla jsem hlavně lyžovat. Moje soupeřky, které se mnou stály na stupních vítězů u juniorek, šly dál a já zůstala na místě. I když jsem pro to dělala všechno, tak jsem nemohla udělat další krok. Brzdily mě zranění, neměla jsem podporu týmu, protože jsem lyžovala sama s tátou, který dělal všechno,” vysvětluje Hrstková. V jedné sezóně si urvala křížový vaz v koleni, což je komplikované zranění. Navíc jí v té době bylo 28 let a je přesvědčená, že věk okolo 30 je pro ženy ve sjezdovém lyžování hraniční „Už to nebylo stoprocentní a věděla jsem, že je čas odejít. Pokoušela jsem se ještě dostat na čtvrtou olympiádu do Vancouveru, to se mi nepodařilo. Věděla jsem, že je to poslední sezóna, objížděla jsem pár závodů a už se připravovala na roli trenérky. Už nebylo nic, co by mě přesvědčilo v pokračování.

U dětí je zásadní nadšení

Vzhledem k tomu, že věděla, že bude pokračovat jako trenérka,konec kariéry nebrala nijak tragicky. „Věděla jsem, že zůstanu v lyžařském světě, který mě baví a je mi v něm dobře. Těšila jsem se na změnu role a nebyl to pro mě zásadní moment,” říká bývalá lyžařka, která založila lyžařskou akademii a funguje jako trenérka lyžování. „Akademie je zatím ve fázi, že spí, třeba se k tomu jednou vrátím. Měla jsem ji tři roky, ale bylo to profi nastavené. Věnovala jsem tomu spoustu času, byla jsem i na soustředění hodně mimo republiko. Potom přišlo mateřství a tím, že jsem tomu nemohla věnovat tolik času, jako jsem potřebovala, tak jsem se rozhodla, že prostor věnuji vlastním dětem,” vysvětluje Hrstková Pešánová, která stále trénuje. Věci jako účetnictví a management nemusí řešit ona sama, ale dělá to oddíl.

Jejím hlavním cílem je předat dětem lásku ke sportu. „Chci jim předat to, aby během celého jejich života měli ke sportu blízko. Mám tam spoustu nadšených dětí a to mě vede k tomu, že to dělám dobře. V dnešní době je ale velmi těžké děti zaujmout. Mají spoustu možností a přístup k tréninku a k výchově musí být trochu jiný, než jsem měla já. Je třeba je zaujmout, a aby je to bavilo. Když mají okolo sebe dobrý kolektiv, tak tam chodí rádi. Mám děti do deseti let, tam to nadšení je zásadní a tréninkové metody tam zatím nemusím moc řešit,” říká lyžařka, která se kromě trénování věnuje i spolukomentování lyžařských přenosů. S Českou televizi natáčí už deset let natáčí lyžařskou reality show a je ráda, že lidi stále baví. „Setkáváme se s lidmi, kteří mají rádi lyžování, což mě hrozně baví. Mám ráda jejich nadšení, jak si zkouší průjezdy a jak se snaží posunout,” uzavírá Lucie Hrtsková Pešánová. Podcast Druhý poločas si můžete poslechnout v aplikaci Youradio Talk.


Životní styl - další články

Doporučujeme