Marta Jandová: Neumíme zipovat a přechody pro chodce pro mnohé řidiče neexistují

26. září 2022·Životní styl·Iva Pavlousková

Marta Jandová, foto: Frekvence 1

Marta Jandová má na Frekvenci 1 vlastní show s názvem Co se děje? … s Martou Jandovou. Populární zpěvačka a moderátorka vysílá každý všední den od 10 do 11 hodin. A protože je také zkušená řidička, rozhodli jsme se ji pro vás vyzpovídat.

Co ve vaší výbavě v autě nesmí chybět a podle čeho si vybíráte nové?
Baví mě kamera při couvání, i když mám to auto déle, už tu kameru ani nepotřebuju. Ale potřebuju car play, abych mohla propojit můj telefon a jet si podle mé navigace. A topení v sedačkách.

Změnil se váš pohled na řízení, když jste se stala rodičem?
Určitě. Jezdím opatrněji. A mám strach, když moje dcera nejede se mnou. Děsím se doby, kdy ji sveze nějakej frajírek v rychlém autě a bude machrovat. Aby se nic nestalo. Ale musím jí věřit.

Na co si dáváte největší pozor při řízení?
Na ostatní auta. Sleduji je. Někteří lidé neumí absolutně řídit. Najednou zabrzdí, bezdůvodně, nebo vám tam hodí myšku a vy musíte prostě rychle reagovat. Největší pozor si dávám v noci, když jedu po dálnici. Sleduji náklaďáky, když je předjíždím. A ještě víc, když jedu po normální silnici. Aby náhodou někdo nezačal předjíždět a nevjel mi do protisměru.

Jak se podle vás Češi chovají na silnicích?
Jak kteří. Nechci paušalizovat. Ale jednu věc fakt děláme blbě. Vlastně dvě věci. Neumíme používat pravidla zipu. Všichni stojí už kilometry před tím v tom pruhu, do kterého se to bude zužovat a nikoho tam pak nepustí. Což je špatně.

A přechody pro chodce jako by neexistovaly. Nedávno chtěla moje dcera přejít přede mnou přes přechod, aby mi ukázala, jak to dělá. Projelo kolem ní několik aut a nikdo ji nepustil. Ani se na ni nepodívali. A kolikrát, když pouštím lidi já, tak na mě auta za mnou troubí. Jednou mě chtěl jeden předjet a skoro ty lidi, které jsem pustila, přejel. To nepochopím.

 Co říkáte akcím na podporu snížení nehodovosti na silnicích, jako např. Bezpečně na cestě?
Takových akcích není nikdy dost. Lidi by si to měli vyzkoušet. Jak reaguje auto v různých situacích, co se často děje a na co dávat extra pozor.


Životní styl - další články

Doporučujeme