Máte doma plíseň? Poradíme vám!

15. září 2014·Životní styl·Redakce

Plísně jsou mikroskopické houby, které rostou všude tam, kde je dostatek vlhkosti. Ve venkovním prostředí rostou nejčastěji na rostlinném odpadu a v půdě. Mohou růst v širokém rozmezí teplot, většinou rostou dobře při teplotě kolem 25 °C. Proto se plísním nejvíce daří v přírodě od jara do podzimu a po celý rok v domech s vlhkými zdmi. Na zdech jsou živinami pro plísně mikročástečky organické hmoty z ovzduší.

Větrejte

Mikroskopické houby potřebují k životu vlhko. Tam, kde se tvoří plísně, pravidelně větrejte, a používejte mikroventilaci. V obchodech nabízejí okna, která jsou opatřena větracími štěrbinami i s protihlukovými tlumiči, také s filtry vzduchu a mikroventilací, ty zajišťující takzvanou čtvrtou polohu okna.

Temný byt

Slunce je darem života  a taky skvělým likvidátorem nežádoucích plísní v bytě. Tam, kam sluneční paprsky nemůžou, bude fungovat vysoušeč vlhkosti. Naopak zvlhčovače vzduchu plísním pomáhají, jejich používání omezte na minimum, anebo vůbec.

Prostiplísňový sprej

Jestli máte plíseň i na tapetách, je třeba je celé strhnout a stěnu pod nimi ošetřit protiplísňovým sprejem. Napadenou omítku seškrábněte a povrch následně ošetřete sanačním nátěrem, na ostatní plochy v domácnosti můžete použít běžně dostupné protiplísňové preparáty. V žádném případě se plísně nezbavíte pouze jejich přetřením nebo přelepením nové tapety.

Místo koberce PVC

Odborníci v bytech, kde se objevila plíseň, doporučují snadno umyvatelé podlahy. „Koberce strhnout a vyhodit, rozhodně je nenabízet kamarádům. Jak se v nich jednou zabydlí houba, nic ji nezlikviduje,“ řekl Frekvenci 1 ředitel krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem, Josef Trmal.

Proti plísni citron

Pokud se vám objevila plíseň na ložním prádle nebo záclonách, pomůže citronová šťáva. Naneste ji na postižená místa a vyperte v pračce.

Plíseň vyvolá alergii

Plísně v bytě rozhodně nepodceňujte. Mohou vyvolat alergie, a podle hygieniků jsou jejich obětmi nejčastěji děti. „Projevuje se to respiračním onemocněním, dítě hodně kašle, je náchylné na infekční onemocnění, často je ošetřováno u lékaře pro zápaly plic,“ dodal Trmal. Únava, dýchací obtíže, svědění pokožky nebo očí může přerůst v mnohem závažnější onemocnění.

Životní styl - další články

Doporučujeme