Voda zamrzá od okraje. I když nám přijde, že je rybník zamrzlý, uprostřed to je jinak. Jistota je 15 centimetrů

5. prosince 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ondra Kubala a Dagmar Honsová. (Zdroj: Frekvence 1)

Vánoce máme spojené se sněhovou pokrývkou. Tu už ale posledních pár let nevídáme a vypadá to, že ani letošek nebude výjimkou. Jak je to možné? A proč okolo Mikuláše prší? A na co si dát pozor, když chceme jít bruslit? Podcast Modré z nebe si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Prosinec je tady, s ním i meteorologická zima a první sněhové vločky. Na Mikuláše to vypadá spíše na déšť, ale těsně po něm by se mělo začít ochlazovat. Meteorologická zima trvá tři měsíce, ale s astronomickou nemá nic společného. „Prosinec umí přinést i jarní počasí, nejvyšší prosincová teplota šplhala ke 20°C a bylo to v roce 1961. Mnoho z nás si pamatuje loňský Silvestr, kdy odpolední teploty stoupaly k 15°C a padaly četné rekordy. V prosinci ale umí být i pořádná zima. Konkrétně na Kvildě, minus 35°C v roce 1966,” vyjmenovává teplotní rekordy meteoroložka Dagmar Honsová a dodává, že prosinec bývá nejchladnějším zimním měsícem. Výjimkou ale nejsou ani tzv. vánoční povodně. „S vánočními povodněmi se setkáváme často v důsledku roztávání sněhu před Vánoci.”

V první a druhé prosincové dekádě se můžeme setkat s tzv. Mikulášskými dešti. „Je to druhé tlakové minimum, kdy se sem dostanou oblasti nízkého tlaku vzduchu z Atlantiku, které jsou bohaté na srážky. Tlakové níže z Atlantiku jsou většinou teplé, takže je to hodně o dešti. Sněží většinou jen v horských oblastech. Je to ověřená pranostika, která vychází až ze 70% úspěšností a je to dáno severozápadním prouděním,” vysvětluje Honsová. Bílé Vánoce byly naposledy v roce 2010. „Letos budou opět Vánoce na blátě. Ale v horských oblastech se sněhu snad dočkáme. V listopadu tam napadl přírodní sníh a prosinec by měl být teplotně spíše průměrný. Mezi svátky by se v horských oblastech mohlo dát lyžovat,” dává Honsová naději.

Bruslení na rybníku může být i velmi nebezpečné

Moc dobře to nevypadá ani se zamrzlými rybníky. „Za posledních 15 let se jen ve třech letech dalo bruslit na přírodním ledu. Nutno ale dodat, že je to velmi nebezpečné. Voda zamrzá od okraje, tudíž nám někdy přijde, že rybník je zamrzlý, ale uprostřed ještě nemusí být. Platí pravidlo: mrznout by mělo deset dní, aby rybník zamrzl na deseticentimetrovou vrstvu i uprostřed. Aby šlo bruslit, měl by být rybník zamrzlý na patnáct centimetrů,” upozorňuje Honsová a dodává, že se dá poznat, že druhý den bude mrazivo. Třpytí se totiž hvězdy.

V prosinci by mělo dojít k zatmění Marsu a měly by padat geminidy. „Nejlepší pozorování Marsu by mělo být 8. prosince v šest hodin ráno. Geminidy by měly padat v noci ze 13. na 14. prosince a v noci z 23. na 24. prosince by měl být k vidění zimní šestiúhelník. To je souhvězdí hvězd, které je nejjasněji vidět,” láká meteoroložka. Podcast Modré z nebe si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Životní styl - další články

Doporučujeme