Molitan nebo karimatka do stanu? Poradíme vám!

8. srpna 2014·Životní styl·Redakce

Jste letní nebo zimní typ? Při výběru kvalitní podložky do stanu v jakémkoli ročním období je to v podstatě jedno. Protože v každém případě potřebujete chránit svoje ledviny před nastydnutím. A k tomu nepomůže ani péřový spacák do mínus 20 stupňů Celsia.

Spacák vám záda neochrání

spacakPři myšlence pohodlného spánku v přírodě si představíme naducaný spacák plný peří. Důležitější je tepelná izolace od země. A tady, jak potvrzuje  specialista  na turistické vybavení Ondřej Vacek, děláme dost často fatální chybu: “Kdo chce spát v přírodě, měl by si zajistit dokonalou tepelnou izolaci v podobě podložky, a těch je dnes na trhu víc. Takže vedle kvalitního spacáku zvolte si pořiďte i kvalitní karimatku.”

Cena nebo kvalita?

MolitanPěnová karimatka, ta nejlevnější se dá pořídit 100,-Kč/m2, neizoluje vůbec. I když nic nestojí, investice se nám, pokud uvažujeme o podložce do přírody, nevyplatí. Izolují například pěnové podložky, kterým se říká EVA-pěna. Ty pořídíme od 1 500,-Kč. U nich nedochází k vytlačování vzduchu z podložky, protože materiál má zalepené póry. Výhodou pěnových karimatek je jejich nezničitelnost, na druhou stranu jsou příliš objemné.

Doporučujeme  samonafukovací karimatky, které jsou lehké  a skladné.  Připlatíme si za komfort, ale dokonale izolují a zajišťují nám měkké spaní. Pozor na jedinou věc: může nám po nich v šikmém terénu klouzat spacák. Raději jejich povrch ve spojitosti se spacákem vyzkoušejte už v obchodě.

Nejlehčí teplíčko, a první pomoc

Speciální kategorií jsou ALU-matky. Jedná se sice o nejlehčí izolační podložku na trhu (tloušťka cca 3mm), ale používá se jako druhá izolační vrstva v chladnějším prostředí, v zimě na horách je nezbytnou výbavou. ALU matka izoluje nejlépe, nezabere v batohu žádné místo, nic neváží a používá se na bivakování i v zimním období.

Nepleťme si ji s ALU fólií, která se nepoužívá jako typická izolace nebo podložka, ale jako přikrývka pro zraněné nebo podchlazené osoby. Každý, kdo chodí do hor a do přírody, by měl jednu takovou nosit v lékárničce.

Pro velké dobrodruhy rada závěrem: výborným izolačním materiálem je taky seno nebo ovčí vlna.

 stancestování

Životní styl - další články

Doporučujeme