Monitor dechu zachrání vaše dítě

14. října 2014·Životní styl·Redakce

Monitor dechu jako prevence Syndromu náhlého úmrtí kojence. Ten přichází nečekaně a bez zjevných příčin. Každým rokem náhle zemře 25 jinak zdravých miminek do jednoho roku věku.

Obávaný SNÚ a jeho příčiny

Nejčastěji se SNÚ /syndrom náhlého úmrtí/ přičítá zástavě dechu. Podle studií lékařů se miminko ve spánku “zapomene“ nadechnout. Na přesnou příčinu vznku SNÚ ale lékaři dodnes nepřišli. Ochránit dítě je ale možné. Vědci vyvinuli několik “ochranných“ pomůcek, které mohou dítě a jeho dech hlídat nepřetržitě celých 24 hodin denně. Jaké to jsou a jaké jsou mezi nimi hlavní rozdíly? 

Chůvičky

Ty nejobyčejnější dvoukanálové seženeme v akci od 500 korun. Problém, který může použití takovýchto chůviček nastat řeší hlavně lidé, kteří bydlí například v panelových domech, kde je více rodin s malými dětmi a kde se podobná zařízení navzájem ruší. Dosah těchto chůviček odpovídá ceně a pokryje maximálně byt nebo rodinný dům. V místě, kde se vyskytuje více rodin s chůvičkami je ideální vícekanálová chůvička, tak máte šanci, že nebudete rušit sousedy a svoje dítě uslyšíte právě a jenom vy. Vícekanálové chůvičky jsou o něco dražší. Pořídit si ale můžete i obousměrné chůvičky. Nejen, že vy slyšíte svoje miminko, ale můžete přepnout do režimu, kdy ono slyší i vás. 

Video chůvičky

Videochůvičky nabízejí kromě zvuku navíc i  obraz vašeho miminka. Jejich pořizovací cena je od 3500. Koupit je můžete i použité. Na bazarových serverech seženete použité sety od 1500 korun. I tady platí, že se můžete „rušit se sousedy“. Možná si vzpomenete na takzvanou Kuřimskou kauzu, kdy soused při zkoušení videochůvičky odhalil týraného chlapce.

Monitory dechu

Hned na úvod je potřeba říct, že výraz “monitor dechu” je ovšem nepřesný! Ve skutečnosti jde o detektor pohybu. 

Monitor dechu se  skládá vždy minimálně ze dvou částí. Ze snímací desky a vyhodnocovací jednotky. Snímací deska se dává pod miminko, přesněji řečeno pod matraci. Pokud se miminko delší dobu nenadechne (nepohne) začne monitor nejprve blikat a později pískat. Některé typy jsou i dvou i tří deskové. Jejich výhoda je v tom, že dokážou snímat větší prostor postýlky. Pořizovací cena těch nejjednodušších jednodeskových je od 2 tisíc.

Životní styl - další články

Doporučujeme