Muž z Texasu našel recept na kočičí dlouhověkost. Jeho mazlíčci se dožívají až 30 let

16. listopadu 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Slanina, šampaňské a 3D filmy? Podle Jakea Perryho z Texasu je to vzorec pro kočičí dlouhověkost. A nejspíš na tom i něco bude. Díky péči tohoto chlapíka se totiž hned dva jeho mňoukající svěřenci zapsali do Guinessovy knihy rekordů pro svůj dlouhý život. Informace o tom přináší web Můj chlupáč.

Jake Perry si právem vysloužil přezdívku kočičí muž. Od koho jiného čerpat rady než od člověka, který dokázal chovat kočku 38 let a 3 dny? A to není vše. Perry má hned dva zářezy v Guinessově knize rekordů. První z roku 1998, kdy jeho kočka Devon Rex jménem Granpa Rexs Allen dosáhla věku 34 let. A druhý z roku 2005 díky mourovaté kočce jménem Creme Puff, která se dožila 38 let a 3 dnů.

Od 80. let Perry adoptoval stovky koček. Jednu dobu jich dokonce choval čtyři tucty najednou. Podle Perryho to není jen Granpa a Creme Puff, které měly neobvykle dlouhý život. Přibližně třetina jeho koček se dožila alespoň 30 let, což je asi dvojnásobek průměrné délky života koček. Jaké je jeho tajemství?

Kvalitní strava

Perryho kočky jsou skutečnými členy domácnosti, takže jim dopřává i bohatou stravu. Kromě suchého komerčního krmiva Perry podává i běžné lidské dobroty. Domácí snídaně vypadá takto: vejce, krůtí slanina, brokolice a nechybí ani káva se smetanou. Další výjimkou je, že kočky dostávají každé dva dny kapátkem trochu červeného vína, aby se jim rozproudila krev v žilách a tepny pěkně pracovaly.

Ačkoliv kofein a alkohol by měly být pro kočky zapovězené, Perryho veterinář Hardesty připouští, že na podávání kávy kočkám by mohlo něco být. “Ledviny jsou jedním ze slabších míst koček. Kdybyste jim dali trochu diuretika, kterým kofein bezpochyby je, možná by to pomohlo,” míní veterinář, ale zároveň nabádá k velké opatrnosti.

Bohatý program a zábava

Věřte, že i kočky se chtějí bavit. Perryho domov vypadá jako velké kočičí hřiště, je to pro ně doslova ráj na zemi. Zdi zdobí kočičí tunely a kočky tak mohou pobíhat po celém domě. Perry rozhodně není žádný troškař a v garáži postavil dokonce kočičí 3D kino.

A co kočkám promítá? Kromě přírodních dokumentů jeho domácí kino nabízí již zmíněné 3D filmy, které vyžadují, aby kočičí diváci nosili plastové červeno-modré brýle.

Kastrace

Všechny Perryho kočky byly vždy vykastrované. Je to údajně další faktor k prodloužení věku. To ostatně potvrzuje i drtivá většina odborníků. Existuje totiž určitá spojitost: kastrace a snížená hladina testosteronu, která z ní vyplývá, byly asociovány se zvýšenou délkou života u některých druhů ptáků, psů a dokonce i lidí. Někteří vědci se ostatně domnívají, že nižší hladiny testosteronu jsou jedním z důvodů, proč ženy žijí déle než muži.

Poslední esencí je láska

Alespoň v to věří Perry a považuje lásku za klíčovou. Podle něj je náklonnost a vzájemná oddanost tím nejdůležitějším pro dlouhý věk koček. K takové lásce podle něj patří i oslavy narozenin kočičích miláčků, ale také Velikonoc, Vánoc a Nového roku. K těmto dnům patří samozřejmě i sváteční strava.

Zkrátka, pokud už doma máte svého čtyřnohého mňoukajícího chlupáče nebo si ho plánujete pořídit, pečujte o něj s láskou, dopřejte mu kvalitní stravu a nezapomínejte ani na zábavu. Berte ho jako právoplatného člena domácnosti, ať má co nejkvalitnější dlouhý život.


Životní styl - další články

Doporučujeme