Může kočka v domácnosti ohrozit vaše nenarozené miminko?

11. července 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Jste těhotná a máte kočku? Bojíte se přenosu nakažlivých nemocí? Máte se snad svého kočičího miláčka v těhotenství zbavit? Přečtěte si, jaká je skutečná hrozba parazita toxoplazmy v těhotenství. Informace přináší Babyweb.

Kočka rovná se ideální společník v rodině s dětmi. Milá, přítulná, čistotná, vnáší energii. Děti se soužitím s kočkou naučí mít respekt k živému tvorovi, pochopí, že o zvíře je třeba se starat, spolužití správně formuje dětský charakter. Až posud samá pozitiva. Jenže kočky mají i své nemoci a také své miniaturní parazitické společníky. Existuje jeden kočičí parazit jménem toxoplazma, kterého se zbavit nelze. Když ho jednou kočka dostane, zůstane v jejím těle už napořád. Navíc je toxoplazma přenosná i na člověka. U lidí způsobuje nemoc zvanou toxoplazmóza.

Toxoplazmózou člověk onemocní, když se nakazí vajíčky parazita. Parazit ale v těle člověka zůstane. Sám o sobě vlastně nijak nevadí, dokonce není mezi lidmi vůbec vzácný. V některých evropských státech má toxoplazmu v těle až 70 % obyvatelstva. Z toho je jasné, že opravdu není nijak zvlášť nebezpečný.

Jenže i tenhle skrytý neviditelný společník umí dělat potíže. A to zrovna v těhotenství. Když totiž toxoplazmózu prodělá těhotná žena, hrozí vznik vývojových vad u plodu nebo může těhotenství skončit až potratem z důvodu těžkého poškození plodu.

Toxoplazma je sice kočičí parazit, ale paradoxně od koček hrozí nejmenší nebezpečí. Daleko nebezpečnější než mazlení se s kočičím miláčkem, který většinu času tráví stočený doma na kanapi, je nákaza z neumytých rukou nebo ze špatně omyté zeleniny. Teoreticky hrozí i nákaza při čištění kočičích záchodků, ale riziko je opravdu minimální. Kočka vylučuje vajíčka pouze několik týdnů po své vlastní nákaze, navíc vajíčka jsou nejnakažlivější až druhý nebo třetí den. Takže pokud čistíte záchodek kočce denně, riziko nákazy se značně snižuje.

Je nám teď jasné, že kočky se v těhotenství rozhodně zbavovat nemusíme. A už vůbec ne kočky, která se pohybuje jen v uzavřeném bytě. Ale ani když žijeme na venkově a kočka běhá radostně venku, při dodržení základních hygienických pravidel nebezpečná pro naše miminko není.


Životní styl - další články

Doporučujeme