Může ovlivnit kočka váš sexuální život? Ano, ale má to háček

3. května 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Napadlo vás někdy, jak váš mazlíček může ovlivnit milostný život? Možná se budete divit, ale docela dost, především pokud máte kočku. Zní to neskutečně, ale parazit, kterého můžete chytnout vám nezpůsobí problémy, ale ještě větší prožitek. Jak je to možné? Odpovídá web Dáma.cz.

O parazitu, o kterém budeme mluvit je Toxoplasma gondii. Parazit, který způsobí toxoplazmózu neboli kočičí nemoc, kterou je podle odhadů infikována až třetina lidí na světě. Onemocnění nemá u zdravých lidí prakticky žádné nebo jen velmi malé příznaky. Může mít ale pozitivní vliv na sexuální přitažlivost. Podle nejnovějšího zjištění finských vědců jsou totiž lidé s touto nemocí vnímáni jako atraktivnější, mají symetričtější tváře a jsou považováni za zdravější.

Ženy, které byly infikovány vážily o 10% méně, měly o 63% více milostných aférek a více si věřily. Muži byli o 3 cm vyšší, vyznačovaly se dominantnějšími rysy v obličeji a vyšší hladinou testosteronu. „Mohutnější muži v ženách vzbuzují větší jistotu, že se o ně a jejich potomky partneři lépe postarají. Drobnější dámy zase mužům připadají mladší, což je evolučně bráno jako signál dobré plodnosti,“ komentuje průzkum Adam Durčák z e-shopu Ruzovyslon.cz.

Vědci se domnívají, že parazit mění chování hostitelů, zřejmě prostřednictvím svých účinků na klíčové hormony. Parazit může způsobit změny ve vzhledu a chování lidského hostitele. Je možné, že infekce zasáhne do genů, které řídí produkci serotoninu a dopaminu, tedy hormonů štěstí.

Parazit sice může mít dobrý vliv na váš sexuální život, ale rozhodně to neznamená, že byste se Toxoplasma gondii měli snažit chytit. Na lidi se může přenést přes kočičí trus, ale určitě ne tím, že se s vaší micinkou budete mazlit. Pro kočky je nemoc ale poměrně závažná a zatím na ní neexistuje žádná vakcína.


Životní styl - další články

Doporučujeme