Jídlo zvlášť pro kočku i pro psa. Proč by micky neměly jíst psí krmivo?

6. července 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Doma máte psa a kočku. Zrovna jste zapomněli koupit kočičí žrádlo a máte jenom psí? Jednou to nevadí, ale rozhodně byste to neměli opakovat často. Proč? Na to odpovídá web kociciradce.cz.

Kočka může sníst psí krmivo, ale neměli byste ji tímto jídlem krmit dlouhodobě. Uchýlit byste se k němu měli v případě, že vám kočičí žrádlo dojde nebo při jiných stavech nouze. Pokud kočce dáte psí krmivo příležitostně, neublíží jí to, ale pokud byste to dělali dlouhodobě.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Kočka je jiným odlišným živočišným druhem a má odlišné nároky na obsah živin v krmivu. Krmení psím žrádlem nepovede ke zlepšení jejího zdraví. Psi se vyvíjeli a byli domestikováni v průběhu milionů let společně s člověkem. Tím u nich došlo k přesunu z čistě masožravých zvířat na všežravce. Psi jsou v tomto ohledu více flexibilní a mohou jíst jak živočišné, tak rostlinné složky.

Kočky začaly být domestikovány později a zachovala se u nich původní genetická informace a preference druhu potravy. Kočky byly a jsou výluční masožravci a k životu maso potřebují. I to je důvod, proč mají odlišné požadavky ohledně bílkovin, tuků a dalších složek, které jsou obsaženy v živočišných zdrojích. Nedokážou určité esenciální živiny vytvořit z rostlinných bílkovin.

Ano, micky mohou sníst psí krmivo, ale nedodá jim živiny v takovém množství a složení, které k životu potřebují. Kočky potřebují vitamín B, A, C v jiném množství, než je obsaženo v psím krmivu, hodně bílkovin a taurin, který je v psím krmivu opravdu vzácně. Ony samy si tyto složky neumí produkovat a jejich krmivo proto tyto složky mít musí. Jinak to bude vést k jejich podvýživě a zdravotním problémům.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Někdy kočky potřebují i další vitamíny a doplňky, i když se jejich strava skládá z dobře vyváženého krmiva. Ze všech vitamínů a aminokyselin obsažených v krmivu pro kočky jsou nejdůležitější vitamín A a aminokyselina taurin. Pro kočku jsou životně důležité a bez nich se u vaší kočky mohou rozvinout různé srdeční choroby a jiné zdravotní problémy.


Životní styl - další články

Doporučujeme