Na splín a špatnou náladu. 7 tipů, díky kterým u vás PODZIMNÍ DEPRESE nebude mít šanci!

2. října 2016·Životní styl·Redakce

Léto skončilo, vtrhl k nám podzim, období žloutnoucích listů, dozrávání ovoce, ale také stresu z nových povinností po návratu z dovolené do zaměstnání. Noci jsou delší, slunce svítí méně a některé z nás začíná trápit únava, splíny, ztráta energie a deprese. Jak se v tomhle pošmourném období zase nastartovat a nenechat podzimní depresi propuknout?

1. Hýbejte se

Nenechte v sobě probudit toho lenocha, který se na zimu zazimuje na gauči i televize. Sportujte, choďte na jógu nebo do bazénu si zaplavat. Zkrátka dělejte něco, po čem budete na sebe pyšní. Navíc každá sportovní aktivita podporuje produkci serotininu, který známe jako hormon štěstí.

2. Noste veselé barvy

Také jste si všimli, že jakmile začne podzim, ulice se zbarví do černé barvy? Vykašlete se na tmavý šatník, ze kterého budete mít akorát depresi a pusťte do něj trochu duhy. Neznamená to, že budete chodit jako klaun, jděte na to pomalu, třeba takový barevný šátek udělá s nudným kabátem hotové divy.

3. Těšte se

Podzim je takové nepříjemné mezidobí. Léto a dovolené skončily, do Vánoc ještě daleko. Nic nekvete, nic nepučí, všechno je zamračené. Prozradíme vám takový náš malý trik, jak se z podzimu nezbláznit – najděte si něco, na co se můžete těšit. Ať už jsou to volné dny během říjnových nebo listopadových státních svátků, nebo třeba víkendový výlet, najděte si zkrátka nějakou aktivitu, program, koncert nebo divadelní hru, na kterou se budete těšit.

4. Spěte

Na podzimu je fajn jedna věc – změna času, která nám dopřeje hodinu spánku navíc. Ale také dokáže zamávat se spánkovým režimem. Podle odborníků se depresi vyhnete, když budete chodit spát v přibližně stejnou dobu a vytvoříte tělu návyk. To samé platí i u vstávání. Nečtěte dlouho, nehrajte si před spaním s mobilem nebo tabletem. Spánek prý narušují tím, že mozek po těchto činnostech ještě dál pracuje.

5. Kupte si třezalku

Třezalka tečkovaná budiž vašim zachráncem při depresích. Tahle rostlinka zvyšuje hladinu serotoninu a funguje tak jako přírodní antidepresivum. Pomáhá při špatné náladě, stresu a splínech. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou.

6. Pijte zelený čaj

Milujete kávu a podzimní únava vás nutí dát si šálek denně navíc? A co takhle vyzkoušet zelený čaj? Obsahuje theanin, což je látka, která navozuje stav relaxace, má uklidňující účinky, ale zase ne takové, které vás uspí, nýbrž povzbudí. Prostě vás hodí do pohody!

7. Podzimní vzplanutí

Dobře, tohle je tip spíše pro nezadané, ale nic nepřekoná podzimní depresi lépe, než nová láska. Podle vědců nejintenzivnější pocit zamilovanosti trvá zhruba tři měsíce, pak už opadá. Na to nemusíme být vědci, abychom věděli, že v náruči někoho milovaného si pak na nějakou depresi ani nevzpomeneme.

 

Autor: Anna Netušilová

Životní styl - další články

Doporučujeme