Nejčastější mýty o houbách

12. září 2014·Životní styl·Redakce

Každá česká rodina podle statistických údajů ročně nasbírá osm kilogramů hub, do lesa zajde sedm lidí z deseti a cena nasbíraných hub se loni pohybovala kolem třech miliard korun. Houbaření je českým národním sportem, a přesto se mezi lidmi šíří různé mýty o houbách. My vám dnes spolu s předsedou spolku Houbomil, Vladimírem Štibingerem, některé vyvrátíme.

Smaženice se nesmí znovu ohřívat

Není to pravda, smaženici klidně dejte do lednice a zacházejte s ní jako s masem. Ohřátí nemá na vaše zdraví žádný negativní vliv.

Otrava se projeví do tří hodin od snědení hub

Pravda je, že člověk začne mít problémy nejčastěji do dvou až tří hodin, ale otrava se může projevit za dvě, deset, ale i za 30 hodin.

Při otravě houbami vypít co nejvíc mléka

Pít mléko není vhodné proto, že se nejedná o tekutinu. V zažívacím traktu se srazí. A tvrzení, že zmírňuje působení toxických látek, je mýtus, který žádný seriózní vědecký výzkum nepotvrdil.

Podíváte-li se na houbu, přestane růst

Vtip je spíše v tom, že jste při okukování houby pošlapali podhoubí a přerušili přísun výživných látek.

Jedovatá houba je hořká, stačí ji v lese ochutnat!

Jedovaté houby mohou otravu způsobit ihned, i při pouhém ochutnání. A například syrová muchomůrka zelená je velmi chutná.

Loupat

Zakazovat to nikomu jistě nelze, nicméně povrch klobouku a jeho svrchní vrstva představuje největší koncentraci zdravých látek. 
S loupáním hub přišla legendární kuchařka a spisovatelka Magdalena Dobromila Rettigová, která  houby považovala za zeleninu a jako takové je tedy bylo třeba loupat. Houby se musí hned zpracovat.

Houby

Nemusíme zpracovat hned po příchodu z lesa. V zásadě bychom s nimi měli zacházet stejně jako s masem. Klidně je můžeme uložit do chladničky a krájet či připravit až druhý den.

Životní styl - další články

Doporučujeme