Nejlepší kámoš kočky? Krabice! Proč to tak je?

5. prosince 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Profimedia)

"Můj dům, můj hrad." Známé přísloví platí nejen u lidí, ale i u koček. Ty jsou velmi známé v tom, že miluje nejrůznější krabice, dózy či bedýnky. I když to nevypadá, vecpou se prakticky kamkoliv. Proč tomu tak je? Odpovídá web zoom.iprima.cz.

Pračka, šatní skříň nebo koš s vypraným prádlem. Kočky dovedou v nejrůznějších těsných zákoutích prospat hodiny. Oblíbeným kočičím “bunkrem” jsou i papírové krabice. Je jedno, zda je to od bot nebo od televize. Kočky je zkrátka milují a vědci teď přišli na to proč tomu tak je.

Kočka patří mezi jedny z nejúspěšnějších predátorů. V porovnání se žralokem, jehož útok je smrtelný ve 25% nebo s vlkem, který zabije 60% svých obětí, kočka slaví úspěch v 85% svých loveckých pokusů a to je tedy pořádné číslo. Kočky loví tak, aby se co nejvíce přiblížili ke své kořisti a pak už jen čekají na vhodnou příležitost k útoku. Krabice je pro ni totéž, co pro myslivce posed. Pozoruje z úkrytu, co se děje. Jakmile zmerčí něco zajímavého, jdou do akce.

Krabice je pro ně určitý druh pevnosti, kam se uchýlí, aby si odpočinuly po lovu. Dnešní kočky a kocouři sice lovit nemusí, ale geny nezapřou. Nicméně je důležité říct, že pro kočku je lov dost stresující záležitostí. Kočka při něm musí napnout všechny smysly a přirozené radary, které jí pomohou. Po takové záležitosti si potřebuje odpočinout a načerpat energii.

Dalším důvodem jejich lásky ke krabicím je teplo. Ve spoustě domácnostech je zima od podlahy, což nižším zvířatům moc nesvědčí. Kočka má tendenci hledat místo, kde se schoulí do klubíčka, záměrně tak zmenší objem těla, aby byla co nejméně vystavená chladu. Krabice z kartonu a lepenky je pro ně taková postel, kde nejsou velké teplotní ztráty a ony se v nich mohou klidně prospat.

 


Životní styl - další články

Doporučujeme