Nikola Vojtášková: Neplodnost je problém žen i mužů. U žen hraje velkou roli psychika, u mužů sedavé zaměstnání

5. prosince 2022·Životní styl·Barbora Turková·Romana Navarová

Ffyzioterapeutka Nikola Vojtášková. (Foto: Frekvence 1)

Mnoho párů řeší neplodnost a to, že se pokoušejí o miminko, ale nejde to. Pomoct s tím může gynekologická fyzioterapeutka Nikola Vojtášková. Jak a co dělat, když má žena bolestivou menstruaci? A co by doporučovala každé ženě po porodu? Odpovídá v Press klubu.

Může fyzioterapeutka poradit s neplodností, jak u mužů, tak u žen? Odpověď je pro mnohé možné překvapivá, ale lze to. Důkazem toho je Nikola Vojtášková, která se zaměřuje právě na gynekologickou fyzioterapii. Gynekologická fyzioterapie je vhodná pro všechny ženy nehledě na věk. Je to odvětví fyzioterapie a zabývá se ženskou problematikou, na disfunkce pánevního dna, což se může projevit jako inkontinence, bolestivá či nepravidelná menstruace. Širokou skupinou jsou páry, které se nedaří otěhotnět, ženy, které jsou těhotné nebo ženy po porodu. Dále řešíme bolestivý sex nebo ženy po gynekologických operací. Uplatnění je široké,” shrnuje Vojtášková.

Problémy s pánevním dnem mohou mít i muži. „Pánevní dno je skupina svalů i vazů uložených v malé pánvi, které podporují orgány v malé pánvi. U těhotných žen hraje velkou roli v porodu. I sexuální požitek může být závislý na tom v jakém stavu máme pánevní dno. Souvislost s tím mohou mít i bolestí zad,” upozorňuje fyzioterapeutka. Problémy s pánevním dnem se mohou projevit třeba inkontinencí, bolestivou či nepravidelnou menstruací, bolestí zad nebo migrén.

Každá žena po porodu by měla navštívit gynekologického fyzioterapeuta

Podle Vojtáškové se ale nedá všechno vyléčit jednou metodou a třeba u bolestivé menstruace záleží, jak bolestivá je. „Dělíme jí na primární a sekundární. Primární je ta, která je v důsledku nezdravého těla. Klientka má kloubní blokády, psychické rozladění nebo špatný zdravotní stav. To se s fyzioterapeutem dají řešit. Sekundární je způsobena organickou příčinou v těla. Často je to endometrióza, na kterou je fyzioterapeut krátký. Je to spíše o řešení s gynekologem.” Pomoct může třeba čínská medicína či psychoterapeut. U žen, více než u mužů vnímám to, že svou roli hraje psychika, psychické naladění toho, jak se to tělo cítí s tím, jak vypadá. Muži mají méně hormonů, které je ovládají. Hladina hormonů se odráží na psychice ženy. Muži mají zase problémy s pánevním dnem v tom smyslu, že mají problémy s prostatou. Na stavu pánevního dna se velmi odráží i sedavé zaměstnání,” popisuje fyzioterapeutka.

Fyzioterapeut může řešit i problémy s neplodností. „Ideální je, když přijde pár, protože oba se snaží o miminko, ne jen žena. V praxi se s tím moc nesetkáváme. Měli by přijít oba, protože snaha by měla jít z obou stran. V dnešní době je z 50% problém u ženy a z 50% u muže. Nemusí to být jen nedostatek spermií, ale i to sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu,” upozorňuje Vojtášková. Těhotné ženy nejčastěji přichází s problémy pohybového aparátu, nejčastěji v oblasti beder či kyčlí. „Práce s těhotnými ženami není náročnější, než s těmi, které těhotné nejsou. Ale máme větší respekt k tomu, co děláme, protože nepracujeme s jedním tělem, ale se dvěma.” Podle Vojtáškové by každá žena po porodu měla navštívit gynekologického fyzioterapeuta. „Pokud nejsou velké problémy a bolesti, tak by měla dorazit po šestinedělí. Pokud jsou velké bolesti, tak může přijít mnohem dřív,” říká Nikola Vojtášková.


Životní styl - další články

Doporučujeme