Nový výzkum: Začátek školy před půl devátou je škodlivý!

18. června 2015·Životní styl·Redakce

Americká pediatrická akademie přišla se zajímavým zjištěním. Vědci tvrdí, že začátek školní výuky před půl devátou je pro zdraví studentů škodlivý!

S nástupem puberty se biologické hodiny mění. Dospívající mládež usíná v průměru o dvě hodiny později, ale vyučovací rozvrh se nemění. A to je prý kámen úrazu – prudce narůstají zdravotní problémy, nemoci a počet nehod.

Vědci z Minnesotské univerzity sledovali osm středních škol, na nichž začínala výuka v 08:55 místo v 07:35. Počet automobilových nehod, na nichž se podíleli tito středoškoláci, klesl o 70 procent. Tato zjištění potvrzuje i francouzský Národní ústav pro prevenci a výchovu ke zdraví: 30 procent dospívajících ve věku 15-19 let nespí dostatečně a 25 procent patnáctiletých spí méně než sedm hodin denně.

Ve Francii se objevily názory, že začátek výuky na středních školách by rovněž mohl být upraven podle toho, zda je zimní či letní čas. Ve společnosti mimo to vládne diktatura časného vstávání, ačkoli existuje biologická realita: někteří jsou “sovy” a vyhovuje jim pozdější odchod na lože, jiní jsou zase “ranní ptáčata” a chodí brzy spát. 

Životní styl - další články

Doporučujeme