Pálí vás v zápěstí? Vaše ruce jsou na nervy.

14. října 2014·Životní styl·Redakce

Rizikem tohoto onemocnění bývají stále se opakující pohyby ruky a prstů. Nejčastěji při práci s myší u počítače, trpí na to muzikanti nebo dělníci u pásu. Jde o syndrom karpálního tunelu.

Co to je?

Názvem karpální tunel se označuje úzká štěrbina v oblasti zápěstí, která je ze tří stran obklopena zápěstními kůstkami a ze čtvrté strany na ni naléhá pevný zápěstní vaz.

Tímto tunelem vede do dlaně devět šlach ohýbačů prstů a palce a mediální nerv, který se právě může stát zdrojem bolestí. Nervus medianus inervuje ruku a zajišťuje jak senzitivitu, tak pohyby jemné i hrubé motoriky.

Cvičit…protahovat…6x denně

Zápěstí při práci s počítačem a myší vystavujeme jednostrannému pohybu,  a pokud ho neprotahujeme, tak po nějaké době můžeme pocítit pálení. Potvrdila nám to zkušená pediatrička Marta Šimůnková.

„Začíná to mravenčením v  ruce, pak se přidá bolestivost, špatná pohyblivost prstů a bolest zápěstí a v ruce. Pokud nepomůže konzervativní léčba – cvičení, rehabilitace, masáže a když nejsou účinné ani léky a bolest s mravenčením stále přetrvává a karpální tunel je už tak zúžený, že utiskuje nervy a cévy a může dojít k deformitě ruky, na řadě je operace.“

Tvarovaná podložka – nutnost

Pro práci u počítače a  si pořiďte tvarovanou podložku, o které si zápěstí opřete. Nejlepší prevence proti syndromu karpálního tunelu je pravidelné procvičování  zápěstí.

 Cvičit s prvními příznaky!

– protahovat u počítače jednou za hodinu

– docházet na jógu nebo pilates

Pomůžou dětské kuličky

„Zápěstí procvičovat krouživými pohyby a to na obě strany, protahovat dlaně o zeď. A velmi efektivním cvičením je klasické cvrnkání kuliček – každým prstem zvlášť,  tím dochází k procvičení celé ruky a zápěstí. Při hodině pilates se karpálům věnujeme pokaždé několik minut…je to nutnost stejně jako protažení zad a dalších částí těla, které nám tuhnou při sedavém zaměstnání,“ radí instruktorka v pilates, Kateřina Vaňková, z Pohybového studia K6.

Klid je taky lék

Vedle toho přikládejte  studené obklady, dodržujte klid a preventivně užívejte vitamín B6. „Nejdříve se pacienti pouze snažívyvarovat činnostem, při kterých dochází k přetěžování svalů zápěstí. Důležitá je přitom změna životního stylu a návyků, vyhýbání se monotónním pohybům a pravidelné cvičení na protažení svalů zápěstí,“ dodává paní doktorka.

Samozřejmě jsou na nepříjemné bolesti předepisována různá farmaka, a to především protizánětlivé léky s analgetickým účinkem a přípravky na uvolnění svalového spazmu.

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme