Peníze, nebo život? Pojištění, které vás bude krýt

26. února 2018·Životní styl·Karolína Stránská

Zdraví a život jsou tím nejcennějším, co máme. A proto je dobré myslet na zadní kolečka a život si pojistit.

Základem úspěchu je nastavit životní pojištění tak, aby vás nezatěžovalo, ale ochránilo v těžkých životních situacích. Rychlé srovnání celého trhu získáte pomocí online srovnávačů.

  1. Pojistěte si vážné zdravotní karamboly

Na zlomenou ruku by měla stačit finanční rezerva, ze které byste rodinný rozpočet utáhli pár týdnů, než se vrátíte do práce.

  1. Nemoc versus úraz? Pojistěte si obojí!

Co se však vyplatí nepodceňovat, jsou závažnější úrazy a dlouhodobé nemoci. Před nimi chrání pojištění rizik dlouhodobé pracovní neschopnosti, závažných nemocí, invalidity a smrti. Při uzavírání smlouvy si všímejte detailů.

 

Zabezpečte svou rodinu proti nepřízni osudu. Poradíme vám, jak.

 

Člověk může totiž zemřít z různých příčin. Následkem úrazu, nebo nemoci a pojištění by mělo obsahovat obě možnosti. Když si pojistíte například pouze smrt úrazem způsobeným při dopravní nehodě, ušetříte sice pár desetikorun měsíčně, ale pokud pak zemřete následkem nemoci, pozůstalí nic nedostanou.

 

  1. Kolik dostanete? Pár tisíc vás nespasí

Zkontrolujte si výši pojistných částek. Jsou to sumy, které pojišťovna vyplatí v případě, že dlouhodobě onemocníte, nebo se vážně zraníte a budete se léčit několik měsíců či let.

 

Porovnejte si životní pojištění a vyberte to nejvýhodnější ještě dnes.

 

Pojistné částky by se měly pohybovat v řádech milionů, ne statisíců, jako je tomu u mnoha lidí. Pamatujte na to, že vám částka musí vystačit na dorovnání příjmů i po dobu několika desítek let. Navíc, pokud budete třeba na vozíku, budete muset bezbariérově upravit své bydlení, což není zrovna levná záležitost. Zjednodušená pomůcka zní: pokud potřebujete pokrýt dlouhodobě měsíční výpadek příjmů ve výši pět tisíc korun, měla by být pojistná částka milion korun.

  1. Kolik platit měsíčně?

Odborníci se shodují, že správně nastavené životní pojištění by mělo činit pět procent čistého příjmu pojištěnce, tedy toho, kdo si pojištění uzavřel. Obvykle se pohybuje kolem tisícikoruny měsíčně.

 

  1. Prostudujte si výluky

Výluky jsou to situace, ve kterých pojišťovna nemusí plnit. Číst všechna písmenka v pojistných podmínkách je náročné, ale zrovna v případě výluk se to vyplatí několikanásobně. Výjimek, kdy pojišťovna nezaplatí, bývá dost a je dobré o nich vědět předem.

V prvních dvou letech trvání smlouvy zpravidla pojišťovny neplní v případě sebevraždy, problém může nastat i v okamžiku, kdy zemřete v důsledku teroristického činu, nebo při úmyslném spáchání trestného činu. Smůlu na výplatu peněz můžete mít i v případě, že zamlčíte, že jste se léčili s nějakou nemocí, na jejíž následky zemřete a podobně.

Životní styl - další články

Doporučujeme