Pes s občankou? Není problém, nově jí budou mít asistenční psi. Předejde se špatným tréninkům

24. března 2022·Životní styl·Barbora Turková

Asistenční pes (Zdroj: ČTK)

Asistenční nebo vodící pes je pro lidi s postižením klíčovým pomocníkem v jejich životě. Ne všichni psi psi splňují mezinárodně uznávané standardy. Špatně vycvičený pes by mohl postiženému člověku nebo široké veřejnosti spíše ublížit. Informaci uvedl Rozhlas.cz.

Podle ředitelky organizace Helppes Zuzany Daušové se po celém světě včetně České republiky množí falešní asistenční psi. “Má to dopad na klienty. Psi jsou nevycvičení, nespolehliví, obtěžují lidi a jsou agresivní,” říká ředitelka. Výcvik asistenčního psa je dlouhá, náročná, a hlavně velmi zodpovědná práce. Všichni neodborně připravení psi pak vrhají špatné světlo na celou oblast využívání asistenčních a vodících psů.

View this post on Instagram

A post shared by Helppes (@helppes)

Změna by teď mohla nastat s novou mezinárodní identifikační kartou. Pro postižené to znamená jistotu v tom, že získají odborně a řádně vycvičeného psa. Vydávat jí může jen ověřená certifikovaná organizace.

Klient musí složit takzvaný test přístupnosti, který my jsme v Česku nazvali test chování psa na veřejnosti. Kde vlastně klient prokazuje, že mu pes pomáhá v nějakých úkonech, ale hlavně, že je s tím psem schopen fungovat všude. Na ulici, v dopravě, v obchodním centru, v restauraci, ve veřejných budovách. Že ho pes poslouchá a nejsou nebezpeční sobě ani svému okolí.

Karta obsahuje fotografii klienta, jeho kontakt, číslo licence psa, číslo mikročipu, datum složení testu a kontakt na akreditovanou organizaci, která psa vycvičila. Lze ji uložit i do mobilního zařízené. Do projektu se zapojilo už 18 z 45 akreditovaných evropských organizací.

Životní styl - další články

Doporučujeme