Pes žere trávu, bude pršet! 6 mýtů o psech

5. února 2016·Životní styl·Redakce

Život našich psích přátel je opředen spoustou mýtů. Některé pověry se natolik vžily, že jsou často příčinou hádek a sázek. Pojďme si na ně posvítit.

Pes umí předpovídat počasí

Říká se, že když pes žere trávu, bude pršet. Tak tohle pravda není. Pes žere trávu pouze v případě, že se přejí nebo má zkažený žaludek. V takovém případě si ale vybírá. Trávy, které rostou ve městech, jako lipnice nebo jílek, psům jako lék nejedou. Jen v případě krajní nouze.

Voříšci jsou zdravější

Kříženci sice mají širší genetickou základnu, to je fakt. Mýtus vznikl v době, kdy kříženci nebyli v roli městských mazlíčků, ale žili na vesnici u boudy. Pokud takový pejsek onemocněl, obvykle se s onemocněním musel vypořádat sám.

Březost je prevencí rakoviny

I tady to vypadá na pověru. Žádné výzkumy nepotvrdily, že by alespoň jedna březost za života fenky zabránila vzniku rakoviny mléčných žláz nebo dělohy. Pokud fenku necháme vykastrovat před nebo nejdéle po prvním hárání, riziko rakoviny výrazně snížíme. Pokud nemáte v plánu rozdávat štěňata, spolehněte se raději na kastraci.

Kastrace znamená obezitu

Zvýšení chuti k jídlu není následkem kastrace. Pokud byl pes vždy žravý, kastrace může jeho apetit zvýšit, to ano. Záleží ale na majiteli, aby si po kastraci všímal změn v chování psa. Některý pejsek má následně menší potřebu přísunu energie, stačí tedy omezit krmení. A přidat pohyb. To obvykle prospěje i majiteli.

Jeden rok psí = sedm let lidských

Tohle je super mýtus! Zejména u mladých psů jsme vedle, jak ta jedle. Vědecká bádání prokázala, že první rok psa odpovídá 15 letům člověčím. Dvouletý pes má podle lidského kalendáře za sebou už 24 let. Od dvou let věku si u psa přičtěte každý rok zhruba 4 roky lidského života.

Pes vidí dobře i ve tmě

Chyba. Za tmy jsou na tom asi jako my. Na rozdíl od nás ale psi ve tmě aktivují ostatní smysly, které je zvýhodňují oproti nám. Zato ve dne jsme na tom lépe my. Pes třeba nerozezná žlutou od zelené a statické předměty registruje do vzdálenosti pouhých 300 metrů.

 

Až bude příště váš psí přítel pojídat trávu,  nevracejte se domů pro deštník, ale zkontrolujte, co za celý den spořádal!

 

Pověry jsou spojené i kočkami. Věříte na magickou moc těch černých?

Co potřebují naši čtyřnozí mazlíčci v zimě?

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme