Petra Vavrušková: Velikou záchranou pro kadeřníky je, že mohou uznávat testy ze zaměstnání a škol

7. května 2021·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Předsedkyně asociace zaměstnavatelů v kadeřnickém a beauty oboru Petra Vavrušková (Foto: Frekvence 1)

V pondělí jsme se konečně mohli nechat hýčkat v kadeřnických a kosmetických salónech. Jak aktuálně objednání a stříhání probíhá? Jak by se dalo zkvalitnit učňovské vzdělání, kde kvůli pandemii studenti nemohli absolvovat praxe? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřila předsedkyně Asociace zaměstnavatelů v kadeřnickém a beauty oboru Petra Vavrušková.

Po pěti měsících bylo otevření salónu pro kadeřnici Petru obrovským povzbuzením. Bylo to bezvadné. K večeru ale energie ubývala, protože jsme nehorázným způsobem vyšli ze cviku,” popisuje první den v práci. Dokonce do půlky června má kalendář, včetně sobot, úplně plný.

V salónu musí dodržovat přísná protiepidemická opatření. “Teď to máme nastavené tak, že je jeden kadeřník na 15 metrů čtverečních a rozestupy mezi jednotlivými obsluhami jsou dva metry. Samozřejmě máme respirátory, dezinfekci a k tomu nám přibyla povinnost kontrolovat testy,” uvedla Vavrušková. Asociace kadeřníků hodně bojovala za samotesty. “Abychom mohli uznat testy ze škol a ze zaměstnání. To je pro nás veliká záchrana, dodává.

Také v Asociaci má Vavrušková jistou vizi. Trápí nás, že mladí učňové přišli o jakoukoli praxi. Z toho důvodu jim bychom rádi nabídli různé letní kempy, ale tam narážíme na otázku peněz a na granty,” uvedla. Pro studenty by se mohly zrealizovat různé letní kempy napříč celou Českou republikou. Bohužel narážím  na nechuť ředitelů těch učilišť, kteří vám řeknou: Když to bude o prázdninách, tak vám tam nikdo nepřijde. Já se to ale snažím prolomit,” doplnila kadeřnice.

Poslechněte si celý rozhovor:


Životní styl - další články

Doporučujeme