Pití kávy na lačný žaludek může způsobit žaludeční vředy. Dejte si k ní raději malou svačinku

26. května 2020·Životní styl·Redakce

Mnoho z nás sáhne každé ráno po hrnečku s kávou ještě dříve, než něco sní. Ačkoli má káva mnoho zdraví prospěšných účinků, pít ji na lačný žaludek nám rozhodně neprospívá. Zaděláváme si tím na pálení žáhy, potíže s trávením, úzkosti nebo žaludeční vředy.

Taky zahajujete svůj den výhradně hrnkem dobré kávy a nedovedete si to už představit jinak? Tento kofeinem nabitý nápoj nás po probuzení dokáže zázračně vzpružit. Obsahuje hodně antioxidantů a snižuje tak riziko onemocnění demencí, Parkinsonovou chorobou nebo cukrovkou. Když ale pravidelně pijeme své ranní kafíčko ještě před snídaní, zaděláváme si na problém.

Káva totiž kromě našeho milovaného kofeinu obsahuje i celou řadu kyselin. V prázdném žaludku tak může ztenčovat žaludeční stěny, narušovat naše trávení, způsobovat pálení žáhy nebo dokonce žaludeční vředy. Tyto kyseliny navíc obsahuje i káva bez kofeinu. A to ještě není všechno…

Lidské tělo po probuzení vylučuje hormon kortizol, který má za úkol organismu říct, že už je vzhůru a vyvolat v něm novou energii. Může se vám to zdát jako paradox, ale kávové nápoje ve skutečnosti snižují naši hladinu kortizolu a bezprostředně po vypití se tedy náš organismus cítí více vyčerpaný, než bez nápoje.

Pokud už roky pijete každé ráno kávu na prázdný žaludek a cítíte se v pořádku, tak vám nejspíš žádné výrazné zdravotní komplikace nehrozí. Pokud vás však třeba zmíněné pálení žáhy sužuje, dejte si k první kávě dne alespoň malou svačinku. A kdy je podle vědců ideální čas si svůj šálek vychutnat? Každý člověk to může mít trochu jinak, obecně však platí, že naše tělo si s nápojem nejlépe poradí kolem poledne.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme