“Pitomej” Valentýn vs. první máj: Pusa pod třešní aspoň nic nestojí

9. února 2023·Životní styl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Jedni hrdě hlásají nenávist vůči tomuhle "americkému svátku" a každého, kdo má u nás v Česku tendenci 14. února třeba jen přinést své ženě růžičku, by nejraději ukamenovali. Druzí se kamenů nebojí a přesto, že nevyvádí se srdíčky, plyšáčky a svíčkami, jako to známe z amerických seriálů, nemají problém lásku v tento den nějakým způsobem oslavit.

Mnohokrát už jsem slyšela názor, že se u nás prostě pitomej Valentýn slavit nebude, protože to není náš svátek, a že my máme přece první máj. Většinou se tímhle ohání muži, kteří odmítají své vyvolené kupovat kytky, protože je hloupost muset na povel takhle nesmyslně utrácet. Kytka přece udělá největší radost, když je jen tak. Jenže tito muži většinou kytku své milé nedají nikdy ani jen tak. A první máj akceptují jen proto, že pusa pod rozkvetlou třešní nic nestojí.

Mívala jsem partnery, kteří byli přesně takoví a snažili se mě vždy přesvědčit, že je to jediný správný názor. Byla jsem proto velice překvapená, když jsem loni dostala na Valentýna dáreček. Bylo to moc milé překvapení a zároveň trochu trapné, protože já žila do té doby v přesvědčení, že je Valentýn pitomej a žádný projev lásky na oplátku jsem neměla. Letos jsem se připravila mnohem lépe a nestydím se to říct.

Nemyslím si, že by šlo jen o to vyznávat si lásku jen jeden den v roce nebo mít jasně určený den, kdy se máme milovat. Samozřejmě, že se lidé mají rádi i po zbytek roku. Projevem lásky, ale může být už jen to, že se člověk trochu snaží, a přesto, že jde jen o pitomej americkej svátek, vynaloží úsilí, aby něčím svou polovičku potěšil. Kytka, čokoláda nebo lahev dobrého vína totiž vždycky udělá radost. A je jedno, jestli ji koupíte na Valentýna, na Den žen nebo jen tak.

Nemusíme přece chodit na předražené večeře do restaurací, ve kterých ani kolikrát nevíme, jak se máme chovat. Nemusíme vše zasypat konfetami a srdíčky a nemusíme se ani věšet na šňůře od prádla, když jsme 14. února single. Stačí jedno malé gesto pro někoho, koho máme rádi. Pro manželku, pro přítele, pro tátu, pro kamarádku nebo pro mámu. Možná se vám podaří vykouzlit úsměv na tváři. A to za to stojí.


Životní styl - další články

Doporučujeme