Plavání miminek

8. října 2014·Životní styl·Redakce

Plavání dětí a rodičů - v posledních letech velká móda. Internet je plný fotek šťastných miminek pod vodou, a tak jsme na Frekvenci 1 zapátrali, čím je takové plavání rodičů s kojenci přínosné.

Kojenec potápěč

Děťátko s rodičem  navazuje ve vodě intenzivní vztah. Navíc plavání  prokazatelně zbavuje děti strachu z vody, a postupem času se dítě naučí i dobře plavat. „Voda podporuje spontánní pohyb, umožňuje odpočinek, relaxaci, uvolnění, nabrání nových sil a v neposlední řadě i sportovní vyžití. Je ideální očistou psychickou i fyzickou jak pro děti tak i pro jejich rodiče,“ říká na Frekvenci 1 odbornice na dětské plavání Ivana Barešová.

Orientace ve vodě

Batole, které se učí pohybovat pod vodou je časem dobře zorientované a rodiče už nemusí mít strach, že se jejich ratolest utopí. Pod vodou má jistotu a rozhodně nebude panikařit, máte jistotu že se nezačne hned topit.

Plavec už ve dvou letech

Malé několikaměsíční miminko se plavat ještě naučit nemůže, je to mylná představa. První samostatná tempa do bezpečí udělá dítě nejdřív ve dvou letech: „Ve smyslu toho, že dítě skočí do vody, uplave dva tři metry a v bezpečí se dostane na břeh,“ říká Barešová

Styl v šesti

Plavání v tempech a stylově je dítě schopno od čtyř let. Uplave 6 a více metrů, a pochopitelně získává na stále větší jistotě. A pokud ho plavání baví, rozhodně ho u toho nechejte. Je to výborný způsob jak mu zajistit dobré držení těla, posílit imunitu i sebevědomí. Najde si nové kamarády a nebude mít v pubertě čas vymýšlet lotroviny.

Životní styl - další články

Doporučujeme