PORADNA: Dopřejte vašemu psímu kamarádovi dlouhý život

3. března 2016·Životní styl·Redakce

Psí život je kratší, než ten lidský. Délka a kvalita psího života závisí na naší péči a starostlivosti. Jak pečovat o staršího psa, aby se dožil co nejdelšího věku?

Je to podobné jako u lidí. Základem je aktivní a dostatečný pohyb, zdravé krmení a pohodové vztahy s lidskou smečkou. To platí po celé období psího života, od štěněte po seniora.

Pes senior

Projevy stárnutí můžeme u psů pozorovat mezi 6. – 10. rokem života. Psi se dnes dožívají mezi 8 – 15 lety, průměrný věk je dvanáct let. Za posledních deset let se díky rozvoji veterinární medicíny i finančních možností majitelů prodloužil průměrný věk psů o 2 – 4 roky.

Pochopitelně tu hraje roli plemeno a s ním spojená váhová kategorie.

Podle statistik žijí nejdéle psi vážící 8 – 22 kilogramů.

Nejkratšího věku se dožívají německé dogy (7 – 8 let), německý boxer (8 – 9 let). Nejdéle žije jezevčík a střední špic (15 – 17 let). Také kříženci se obvykle dožívají vyššího věku, protože netrpí genetickými chorobami.

Jak poznáme stárnutí

Pejsek se začne pomaleji hýbat a je méně aktivní. Rád vyhledává teplo a pohodlí. Šediví a řídne mu srst, která se začne i méně lesknout. Zesiluje mu kůže a není tak elastická. No, je to jako u lidí: zhorší se mu zrak i sluch. Oční čočka ztrácí jiskru a začne se zakalovat. Přidávají se potíže s chrupem, může mít sníženou imunitu a má sklony k tloustnutí.

Dopřejte mu správné krmení

Správné krmení je důležité pro všechny věkové kategorie psů. Může pozitivně ovlivnit délku psího života. Musí obsahovat vhodný poměr bílkovin a sacharidů, vitamínů a minerálních látek. Poraďte se s veterinářem, jaké granule jsou pro vašeho seniora nejvhodnější. Pejska nepřekrmujte.

Na krmivo pro seniory přejděte podle velikosti plemene. Obecně platí:

  • Pes do 10 kg – krmivo pro seniory od 9 let
  • Pes 10 – 25 kg – krmivo pro seniory od 8 let
  • Pes 25 – 45 kg – krmivo pro seniory od 7 let
  • Pes nad 45 kg – krmivo pro seniory od 6 let.

Pozor na obezitu

Starý pes se hýbe zcela jinak. Ubývá mu svalovina a má menší výdej energie. Překrmování nebo krmení nevhodnou stravou jsou příčinou pro vznik nadváhy. Upravte krmné dávky, protože obezita vede u psů (jako u nás) k závažným zdravotním problémům, jako je zatížení vnitřních orgánů a pohybového aparátu. Potíže s pohybem pomůže zpomalit správná kloubní výživa.  

 

Váš psí kamarád vám dává tolik lásky, že si správnou péči zaslouží tisíckrát! Nezapomínejte na to. Už jste byli dneska na procházce?

 

TIP FREKVENCE 1: Šest největších mýtů o krmení psů. Poučte se, váš pes to ocení!

10 nejoblíbenějších plemen malých psů. Souhlasíte s žebříčkem?

Životní styl - další články

Doporučujeme