PORADNA FREKVENCE 1: Jak neztratit motivaci pro sportovní nadšení

21. března 2016·Životní styl·Redakce

Jaro se probudilo a s ním i naše odhodlání sportovat, shazovat zimní kila a konečně to dokázat! Jenže k tomu potřebujeme pořádnou dávku motivace.

Skromné plány, velké výsledky

Máme pro vás dobrou zprávu. Už samotné rozhodnutí, že od zítra bude všechno jinak, že budete chodit třikrát týdně běhat a k tomu zdravě jíst, vás pozitivně naladí. A máme také horší zprávu: samotné nadšení vám motivaci neudrží. Proto si nestanovujte nereálné cíle. Pokud z ničeho nic začnete držet dietu, k tomu běhat a odpírat si oblíbenou čokoládu a nasadíte detox… No tak vás to bude bavit asi tak dva dny. Běžte na to raději krok za krokem. Začněte jen s jednou věcí a ostatní přidávejte postupně.

Vytáhněte kamarády

Ve dvou se to lépe táhne. I když váš parťák běhá rychleji nebo se naopak loudá, můžete se navzájem vyhecovat. Navíc ve dvou musíte dodržovat dohodnuté termíny. Sami sobě odřekneme hodinku sportu snadno, ale volat nebo psát kamarádovi, to už je trochu komplikace (pozitivní). Najděte si parťáka, kterého sport baví, který vás nadchne a bude vás motivovat.

Začněte hned

Nedávejte si konkrétní termíny a začněte. Od 1. dubna začnu! A proč až od prvního? Neodkládejte vaše rozhodnutí a dejte se do toho. Dobré předsevzetí zní: začínám! I kdyby to měla být jen vycházka.

Pohyb je pravidlem, nikoli výjimkou

Pokud chcete najet na nový životní styl, vytvořte si rituály. Mozek totiž miluje rituály, protože na ně nemusí vydávat tolik energie. Aby se pohyb stal vaší přirozeností, měl by být co nejvíc rutinní. To znamená ve stejné dny, stejný čas, před cvičením dobrý čaj… Experti slibují, že po šesti měsících se stane ze sportu zvyk.

Cvičení si připomínejte

Není ostuda si den před plánovanou sportovní aktivitou nalepit lístek na ledničku („Zítra 17 hodin“) a sbalit si tašku se sportovním oblečením. Nechte si ji hezky na očích jako němého svědka vašeho odhodlání.

 

Frekvence 1 řeší: Jak vybrat sport pro ty nejmenší? 

FOTBAL: Útěcha za derby? Čínský majitel Slavie získá většinový podíl stadionu Eden

SPORT: Pilot F1 Alonso přežil děsivou nehodu. Podruhé se narodil.

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme