PORADNA FREKVENCE 1: Jak se bránit proti komárům

24. června 2016·Životní styl·Redakce

Je tu léto, dlouhé letní večery a s nimi také nepříjemné nálety pištících komárů. Proč ty potvory vlastně bodají a jaká krev jim chutná?

Letošní léto by mělo být podle odborníků komárů víc než obvykle. V uplynulých dnech bylo teplo a vlhko, takže měli ideální podmínky pro množení. Bezva!

Proč bodají

Štípou nás výhradě komáří samičky. Ty si z krve berou bílkoviny pro vývoj vajíček. Samečci se živí pouze nektarem z květin.

Proč štípance svědí

Komár nám do těla při zabodnutí vypouští sliny, které obsahují proteiny. Ty zabraňují srážení krve. Uvedou do chodu i náš imunitní systém, který začne vyrábět histamin. Ten způsobí alergickou reakci ve formě zrudnutí, otoku a svědění.

Co komáry přitahuje

Nejvíc je láká teplo a naše tělesná vůně a pak také oxid uhličitý v dechu. Mají rádi i sladké vůně. Světlo je nepřitahuje (pouze ultrafialové).

Jak se bránit

Před večerním posezením na zahrádce je ideální osprchovat se. Pokud jste sportovali nebo vykonávali fyzickou práci, platí to dvojnásob. Dejte si alespoň šipku do bazénu. No, a nejlepší je repelent.

Mají rádi sladkou krev?

Je to mýtus. Pravdou ale je, že komáři mají rádi „vydatnou“ krev. Například lidé s vysokou hladinou cholesterolu jsou pro ně velice lákavá oběť.

Je komáří bodnutí nebezpečné?

Pouze nepatrný zlomek lidí je alergický na komáří protein. Zkuste ale štípance neškrábat. Do ranky se tak může dostat infekce.

Přenášejí komáři tropické nemoci?

Ano. V tropických zemích vás komár může nakazit virem malárie, horečkou dengue nebo západonilskou horečkou. Ojediněle se tyto choroby objevují i v Evropě. V letošním roce je aktuální nákaza virem zika, který přenáší komár tropický. Můžete ho potkat hlavně v Jižní Americe, ale také Chorvatsku, Itálii, Španělsku a kolem Černého moře.

Věděli jste, že…

… komár dokáže za noc uletět až 10 km

… vydrží letět bez přestávky až 4 hodiny rychlostí 2 km za hodinu

… většina komárů loví až večer, přes den se ukrývají na chladných místech

… na Zemi žijí už 170 milionů let!

Korejští inženýři vyvinuli pro Indii televizi, která odpuzuje komáry!

RADY FREKVENCE 1: Jak a kde se nechat očkovat před cestou do exotiky

 

Životní styl - další články

Doporučujeme